Azi e ziua în care vremea o ia complet razna. Porniți la loc centrala (cine are), în orele și zilele ce vin vine iarnă geroasă, adio primăvara de ieri!

11 feb. 2021
428 Afișari
Azi e ziua în care vremea o ia complet razna. Porniți la loc centrala (cine are), în orele și zilele ce vin vine iarnă geroasă, adio primăvara de ieri!

Soare? Sacou? Plete-n vânt? Fuste primăvăratice și o oră,două la cafea pe terasă însorită din București (cu distanțare, desigur ;-))? Bucurați-vă că a fost ieri vreme minunată în București, că și acum e destul de ok, pentru orele și zilele care vin meteorologii ne spun să mai punem primăvara-n cui. Vin următoarele: ger brusc, vânt puternic și ninsori.

Cea mai neplăcută veste dintre toate e cea care ne spune de temperaaturi de -15 grade Celsius care se vor simți și de -20 (sau mai rău) din cauza vântului puternic.

ANM a emis nu una, nu două, ci trei alerte de vreme severă pentru întreaga țară. De azi va ninge zdravăn, iar temperaturile sunt în stare să scadă până la minus 15 grade Celsius. Și acum, mai în detaliu despre vremea ce strică brusc și razna.

Alerta meteo nr. 1: vreme severă în Vest și Nod-Vest

Această alertă meteo de vreme severă e în vigoare, deja, și e valabilă până la prânz pentru 16 județe din vestul și nord-vestul țării,  zone pentru care meteorologii au anunțat ploi puternice și polei. De la prânz încolo, devine vremea geroasă în toată țara, ba mai începe să bată și un vânt năprasnic: meteorologii vobesc despre  rafale de vânt de 120 km/h la munte.

Noile alerte meteo de vreme severă

Un prim cod galben este în vigoare până joi ora 12:00 și anunță, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, precipitații predominant sub formă de ploaie. Vor fi moderate cantitativ – cantități de apă de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp.

Apoi, de joi (astăzi) de la ora 12:00 și până vineri ora 12:00, vremea se va răci brusc și accentuat în toată țara. La noapte va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării. Și vine și zăpăda. Meteorologii vorbesc despre ninsori abundente în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei/ Desigur, în aceste condiții, în unele zone se va forma polei.

Partea cea mai eplăcută pare cea cu vânntul, care o să bată cu putere și o să accentueze senzația de frig. Vitezele prognozate de ANM sunt de 55 până la 65 km/h, cu rafale de 70-90 km/h la munte. Pe cele mai înalte culmi de munte, vântul va ajunge și la 120 km/h.

Va fi ger în toată țara

Și nu e un episod scurt de iarnă de care scăpăm rapid și ne lasă să visăm la loc la primăvară. Meteorologii ne spun că vremea se va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților. Răcirea accentuată va începe  la noapte (joi spre vineri, 11 spre 12 februarie) și că  până în 17 februarie vor fi temperaturi maxime de -4…-2 grade și minime de aproximativ -15 grade.

Cookies