ȘTIRI

Azi e ziua în care se relaxează Bucureștiul. Ce măsuri vor fi luate după ce incidența a scăzut sub 1.5

Joi, 13 mai, este o zi cu noroc pentru Capitală, fiind considerată ziua în care Bucureștiul se relaxează, cel puțin în măsuri, după ce incidența cazurilor a scăzut sub 1.5 pentru a treia zi consecutiv. Alin Stoica, Prefectul Capitalei, a venit cu o serie de explicații cu privire la măsurile care ar putea fi ridicate astăzi, după ședință.

Se pregătește marea relaxare din București. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, spunea miercuri că probabil Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocat joi, în jurul orei 12,00. Motivul ar fi acela de a se lua măsurile care se impun în situaţia unei incidenţe a COVID-19 sub 1,5 la mia de locuitori în Capitală.

Comitetul nu a fost convocat încă

Acesta a precizat, într-o declaraţie de presă, că nu a convocat încă Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că aşteaptă ca joi să vadă rata de infectare cu COVID-19.

Întrebat dacă decizia privind revenirea tuturor elevilor la şcoală cu prezenţă fizică va fi luată în funcţie de incidenţa COVID-19 pe sectoarele Capitalei, acesta a negat.

Nu a ajuns tot Bucureştiul la 1/1000. În acel moment se trece pe scenariul verde la şcoli.

În Bucureşti, rata de infectare cu SARS-CoV-2 este miercuri de 1,42 de cazuri la mia de locuitori, în scădere de la 1,49, marţi.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat luni că, dacă incidenţa COVID-19 va coborî marţi sub 1,5 la mia de locuitori, iar tendinţa de descreştere se va menţine, va convoca joi Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) pentru a lua măsurile care se impun.

Ce măsuri de relaxare se află în discuție

Conform Hotărârii Guvernului nr. 531 din 10 mai privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 13 mai, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului faţă de până la 30% cât este în prezent.

50% din capacitate in interior, după relaxare

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; cea a restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, faţă de 30% cât este în prezent.

Totodată, la nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, nu sunt interzise organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, însă numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la trei persoane.

Spectacole, concerte și festivaluri în aer liber

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise, dar numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button