Azi, de ziua mondială a Pizzei, povestea unui tânăr care-a învățat să facă pizza la Roma și acum hrănește hipsterii din Centrul Vechi al Bucureștiului

09 feb. 2021
2070 Afișari
Azi, de ziua mondială a Pizzei, povestea unui tânăr care-a învățat să facă pizza la Roma și acum hrănește hipsterii din Centrul Vechi al Bucureștiului

Este ziua pizzei și habar nu am câti ani împlinește, dar sigur este foarte bătrână. Atât de bătrână încît poate fi de-o seamă cu foamea sau poate că este și mai bătrână, o fi de-o vârstă cu foamea de lup. A fost inventată de niște italieni guralivi din Napoli, mai mult de nevoie și din sărăcie, și nu e altceva, decât o turtă peste care pui suc de roșii și ce mai ai prin casă. O bucată de brânză, o roșie, câteva bucăți de anșoa, ce ai, resturi. Astăzi, B365.ro vă spune povestea unui tânăr care-a lucrat în unul dintre cele mai faimoase restaurante din Roma și acum face pizza la tavă, exact ca-n Italia, în Centrul Vechi al Bucureștiului.

Radu Verdesi este unul din acei oameni care cred că proverbele au ceva adevăr în ele și le aplică în propria lor viață ca pe o rețetă. De pildă, Radu este convins că meseria lui chiar este brățară de aur dată prin făină de pizza, iar “Chi lavora mangia, chi non lavora, beve e dorme” – adicătelea, tradus, cine muncește mănâncă, cine nu muncește, bea și doarme. A plecat în Italia să muncească, a reușit să lucreze în cel mai vechi și  mai titrat restaurant din Roma, a absolvit cursuri de pizza și s-a întors acasă, de dragul fetiței sale, ca să crească în țara ei. A pus la bătaie tot ce avea, o sută de mii de euro, și și-a deschis o pizzerie în Centrul Vechi, Pizza Latina, foarte căutată de turiști și de tinerii petrecăreți. Pandemia nu l-a oprit, ba din contra, a mai deschis o pizzerie în Dorobanți.

radu, pizza
Radu Verdesi a invatat sa faca pizza la Roma.

Cum ajungi de la un restaurant cu o stea Michelin la propria ta pizzerie

În Italia, Radu a plecat de jos. Cel mai greu mi-a fost la început, aveam 19 ani, nu știam limba și credeam că o să câștig mulți bani, realitatea nu era așa, nu îți găsesti de muncă într-un domeniu în care se câștigă bani, dacă nu cunoști limba și dacă nu ai un un pic de experiență”, ne spune Radu.

La Roma, Radu a gătit pentru Leonardo di Caprio și Mel Gibson

La Rosetta” este un restaurant foarte renumit din Roma, cu specific de peste și fructe de mare, cu o istorie de peste 60 de ani, transmis din tată în fiu cu tot cu rețete, ținut de o familie de sicilieni stabiliți la Roma. Este printre cele mai bune și cunoscute restaurante din oraș. Când am început să lucrez acolo, în anul 2001, avea și o stea Michelin. La început m-am angajat la bar și eram ajutor de sală, după care sicilienii au văzut că am potențial, muncesc și sunt interesat de mai mult, așa că am devenit ospătar. Am stat mult timp în bucătărie, lângă șeful meu, am învățat multe dintre rețetele restaurantului și am început să gătesc. Am gătit pentru actori mari și pentru cântăreți, pentru personalități, nici nu imi imaginam că o să-i văd, darmite că o să gătesc pentru ei. Am gătit pentru Mel Gibson, Russel Crowe, Nicole Kidmann”, continuă Radu povestea vieții sale.

radu, verdesi, mika
Radu Verdesi si Mika la La Rosetta, un restaurant vechi si renumit din Roma.

M-am întors în țară pentru fetița mea, să crească în România”

A fost o decizie foarte grea pentru mine să mă întorc în țara, lucram într-un loc pe care îl respectam și îl iubeam, un loc din care câștigam destul de bine, însă am vrut să îi dau fetiței mele șansa să crească în țara ei. Nu a fost ușor la început ,dar cred că, dacă vrei și dacă depui multă, multă muncă și pasiune, se poate orice. Pentru mine acum cel mai important lucru este faptul că clienților le place pizza mea, e un sentiment unic, pizza cu gust de Roma”, povestește Radu.

radu verdesi
Radu Verdesi, pe vremea când îiservea pe Mel Gibson și Russel Crowe. Ne iertati că fotografia cu Russel nu are sharf, dar e document.

Mai ales iarna, Roma îi lipsește enorm. Îi lipsește clima, îi lipsesc oamenii, motoretele, agitația, dar pe de altă parte se gândește că mai bine că pandemia l-a prins în România. În București, orașul în care Radu s-a apucat să reinventeze pizza.

Pizza ala palla romana, un concept nou pentru București

Când am venit în anul 2013 în București, nu era niciun concept de pizza a taglio, am vrut să le propun bucureștenilor un colț de Roma în centrul Bucureștiului, o pizza exact ca la Roma a la “palla”, cu un aluat lăsat la dospit 48/72 de ore, cu ingrediente italiene, de cea mai bună calitate, de la făină, până la sosul de roșii. O pizza pe care noi o tăiem cu o foarfecă specială, exact ca la Roma. Eu având deja experiență gastronomică, am făcut timp de câteva luni un curs de pizza la o școală renumită din Roma, unde am ales să mă specializez în mai multe tipuri de pizza, cuptor electric sau pe lemne. Am ales palla pentru că a fost mai pe gustul meu, am crezut mult în tipul acesta de pizza. Secretul de la pizza e un secret, nu o să vi-l spun”, adaugă Radu.

Acum Radu face Pizza al taglio, Margherita, Rossa picantă, Caprese, Napoli, Capriciosa, Verdura, Parmegiana, Zucchini în Centrul Vechi.

pizza

După anul pandemiei, am și datorii dar suntem în viață și mi-am păstrat angajații”

““Pizza al taglio” înseamnă a tăia o bucată mai mică sau mai mare, din mai multe tipuri de pizza, care se vând în general, la Roma, la kilogram. Am învățat niște secrete de la cursul făcut, și anume blatul și sosul de roșii. Eu am venit cu niște rețete de bază din Italia, dar multe dintre ele le-am reinventat în funcție de gusturile românilor. Cu prima locație aflată în Centrul Vechi mi-am scos investiția după aproape 2 ani, apoi am strâns bani pentru a-mi deschide o a două locație aflată pe Calea Dorobanți. Din păcate am deschis pe 1 Martie și imediat a urmat pandemia, deci nu mi-am scos investiția dar m-am menținut pe piața, luptând foarte mult în perioada asta pentru a-mi păstra angajații. Am și datorii din cauza acestui an. Pentru noi, în domeniul HoReCa, a fost o perioadă foarte grea. Visul meu este să cumpăr un spațiul al meu în București, să fac acolo pizza cât vreau. Pizza este un produs iubit de toate vârstele, se poate consuma la orice ora din zi. Moda Pizzei nu va trece niciodată”.

La mulți ani, doamna Pizza, că așa ne informează internetul, azi e ziua ta. Singura mea curiozitate ar fi cum hotărăște Internetul că azi e ziua Pizzei și nu a ochiurilor cu brânză sau a cârnatilor afumați sau a cremei de zahăr ars sau a prosopului de bucătărie. Mă informez și vă spun, că doar nu au intrat zilele în sac.

Cookies