Azi, de la ora 21, pe pajiștea din Herăstrău, Roaba de Cultură ne invită la film documentar. Începe festivalul KineDok powered by One World România

17 iul. 2023
720 Afișari
Azi, de la ora 21, pe pajiștea din Herăstrău, Roaba de Cultură ne invită la film documentar. Începe festivalul KineDok powered by One World România
Azi, de la ora 21, pe pajiștea din Herăstrău, Roaba de Cultură ne invită la film documentar. Incepe festivalul KineDok powered by One World România. Foto credit: Roaba de Cultură.

Azi, luni, 17 iulie, 2023, începe cea de-a noua ediție a festivalului european KineDok, evenimentul care aduce documentare creative în spații alternative. Filmul documentar „Vulturii din Țaga / Eagles from Țaga” (regia: Adina Popescu, Iulian Manuel Ghervas, România/Slovacia, 2022), va fi proiectat de la ora 21:00 la Roaba de cultură, pe Pajiștea din Parcul Herăstrău (Parcul Regele Mihai I). După proiecția filmului, regizorii vor fi prezenți pentru o discuție cu publicul. Intrarea este liberă.

Foto credit: Roaba de Cultură.

Astă-vară, Roaba de cultură aduce KineDok, festival de documentare unic în Europa, pentru cinefili și pentru toți cei care vor cinema în aer liber

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

Foto credit: Roaba de Cultură.
Astă seară nu rata “Vulturii din Țaga”, un film documentar cu mult umor despre viața la țară în Câmpia Transilvaniei. Foto credit: Vulturii din Țaga.
Foto credit: Vulturii din Țaga.
Astă seară nu rata “Vulturii din Țaga”, un film documentar cu mult umor despre viața la țară în Câmpia Transilvaniei

Nelu este antrenorul echipei de fotbal din satul Țaga. Urmărind viața acestei echipe locale, „Vulturii” prinși între majorate, nunți și meciuri, filmul reușește să evoce cu umor fin realitățile cotidianului sătesc din Câmpia Transilvaniei. Documentarul urmărește evoluția echipei în timpul campionatului de fotbal din România și al unei competiții în Slovacia și conturează un portret savuros al antrenorului, al omului-instituție. El este un om gospodar acasă și la stadion, membru în „comisia de învățământ, cultură, sport”, precum și iubitor de animale domestice. Nelu face tot ce trebuie pentru ca meciurile de duminică să se desfășoare și tradiția să continue în pofida faptului că echipa nu a reușit niciodată să avanseze din ultima ligă.

Trailer aici :

https://www.youtube.com/watch?v=RacDPEaWcBY

Adina Popescu, co-regizoarea filmului, a lucrat mai mulți ani ca jurnalistă în domeniul cultural. A co-regizat mai multe documentare alături de regizorul Iulian-Manuel Ghervas şi a colaborat cu mai multe canale de televiziune. A fost selecționer pentru Astra Film Festival și a participat la juriul DocuArt Film Festival 2016. Iulian Manuel Ghervas este regizor de filme independente. Adina Popescu studiat filosofie şi regie de film şi are peste zece ani de experienţă în televiziune şi în producţia de film. Filmografia sa cuprinde lungmetraje care au fost difuzate de Televiziunea Naţională şi HBO. „Vulturii din Ţaga” este cel mai recent documentar al lor.

Foto credit: Vulturii din Țaga.
Foto credit: Vulturii din Țaga.

Organizator local: Roaba de Cultură (Asociația Green Revolution)

Organizator național: Asociația One World Romania

Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia),

Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia)

Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania.

Cookies