BAZAR

AYRTON SENNA, campionul omagiat de Google, a murit pe circuitul de la Imola

Marele campion AYRTON SENNA ar fi împlinit 54 de ani, astăzi. El a murit, însă, în urma unui accident îngrozitor, pe circuitul de Formula 1 de la Imola. 

Pe 1 mai 1994, în urmă cu 20 de ani, Ayrton Senna n-a mai apucat să vadă steagul de finish al cursei. Într-o curbă, bolidul său a ieşit de pe traseu şi a intrat violent într-un zid de beton. A fost campion mondial în 1988, 1990 şi 1991, a obţinut 41 de victorii şi 65 de pole position şi a concurat în 162 de Grand Prix-uri.

În timpul calificărilor de vineri Rubens Barrichello are parte de un accident foarte serios, dar brazilianul scapă cu viață. Apoi, după numai o zi, Roland Ratzenberger suferă un accident fatal. Vizibil marcat de aceste două evenimente, pe Rubens Barrichello îl considera urmașul său, Ayrton Senna stătea în expectativă, neștiind dacă să concureze sau nu. Îi telefonează lui Alain Prost, cei doi se împăcaseră între timp, și îi spune că îi este frică să concureze, dar francezul îl convinge să o facă.
Până la urmă, Ayrton Senna decide să concureze, la urma urmei avea neapărată nevoie de victorie pentru că Michael Schumacher avea deja 20 puncte, iar el nici unul, iar în cazul în care va câștiga avea deja pregătit steagul Austriei pe care dorea să îl fluture în vânt în memoria lui Roland Ratzenberger.
Ayrton Senna a plecat în cursă ca din pușcă, instalându-se la conducerea cursei, neștiind că seria evenimentelor negre va continua. Pe grilă Benetton-ul lui JJ Letho refuză să pornească, iar finlandezul este lovit puternic din spate de Pedro Lamy, astfel că era necesară neutralizarea cursei. După cinci tururi în spatele Safety car-ului, cursa se reia, însă în turul șapte mașina lui Ayrton Senna refuză să mai poată fi controlată în virajul Tamburello, ieșind în decor, izbindu-se de zidul de beton la o viteză de 218km/h. Cu doar două secunde înainte de impact viteza era de 312 km/h.

IMAGINI SURPRINSE DE PE CASCA PILOTULUI:

A doua zi, betoanele din dreptul celei mai negre curbe din istoria Formulei 1 au fost zugrăvite cu mesaje de preţuire la adresa pilotului brazilian AYRTON SENNA. Zeci de bannere erau răstignite pe gardurile circuitului de la Imola, Marele Premiu al Republicii San Marino: „Senna e basta!”, „Adeus, Senna!”. Pe 1 mai, 1994, în urmă cu fix 17 ani, Ayrton Senna n-a mai apucat să vadă steagul de finish al cursei. Într-o curbă, bolidul său a ieşit de pe traseu şi a intrat violent într-un zid de beton. O bucată de suspensie i-a spart casca de protecţie şi l-a lovit deasupra ochiului drept. În urma impactului a suferit răni la creier. Medicii au încercat în disperare să-l revitalizeze. Un elicopter l-a transportat de urgenţă la un spital din Bologna, însă nu s-a mai putut face nimic. La ora 18:40, la vârsta de 34 de ani, Ayrton Senna a fost declarat decedat.

Piloţii se uitau înmărtmuriţi la imaginile accidentului difuzate în continuu de televiziuni. În Brazilia au fost decretate trei zile de doliu, iar Senna a devenit erou naţional. Zeci de mii de brazilieni au ieşit în stradă să-l conducă pe ultimul drum. Ayrton Senna a fost înmormântat la Sao Paolo cu onoruri militare ca un adevărat rege.

Un sondaj la care au participat peste 200 de foşti şi actuali concurenţi din Formula 1, printre care şi Michael Schumacher, Fernando Alonso sau Jenson Button, l-au clasat pe Ayrton Senna pe primul loc în topul celor mai buni piloţi din istoria automobilismului. A fost campion mondial în 1988, 1990 şi 1991, a obţinut 41 de victorii şi 65 de pole position şi a concurat în 162 de Grand Prix-uri.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button