ARHIVA B365

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, criticat în raportul MCV, alături de Parlament

Potrivit Raportului, Victor Ciorbea nu a apelat la Curtea Constituțională împotriva unor Ordonanțe de Urgență atunci când ar fi trebuit, sau și-a exprimat regretul că a făcut-o, atunci când Guvernul a pierdut în fața Curții Constituționale. 

Parlamentul Romaniei este dur criticat in raportul MCV, fiind acuzat ca a protejat parlamentarii care au probleme cu legea.

Potrivit Executivului comunitar, deciziile adoptate de Legistativul roman, de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe orice alti cetateni, nu au la baza „criterii obiective” si nici o agenda clara.

In raport se mai atrage atentia ca au existat si situatii in care „Parlamentul a dat dovada de reticenta” in a aplica hotararile judecatoresti definitive sau deciziile Curtii Constitutionale.

Nici Guvernul nu scapa de criticile oficialilor europeni. „Cu toate ca guvernul recunoaste din ce in ce mai clar necesitatea combaterii coruptiei generalizate, amploarea problemei impune o abordare mai sistematice”, conform raportului MCV.

Criticat de oficialii europeni este si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. In raportul MCV se fac referiri la neimplicarea acestuia in contestarea unor ordonante de urgenta la CCR.

Evolutie pozitiva a luptei anti-coruptie

O sursa de ingrijoare pentru oficialii europeni o reprezinta si „practicile neunitare” ale instantelor de judecata. Totusi, in document se remarca si ca progresele din raportul precedent, din urma cu un an, au fost continuate si ca acestea trebuie consolidate. In raportul MCV se mentioneaza si ca activitatea institutiilor judiciare a crescut increderea populatiei in sistemul judiciar.

„Ultimele rapoarte MCV au putut sa consemneze o evolutie pozitiva a luptei anticoruptie, un trend pozitiv care a fost confirmat si in anul 2014. Astfel de aspecte au fost sesizate la nivelul DNA, dar si la nivelul ICCJ”, se arata in document.

Oficialii europeni remarca faptul ca DNA a investigat „o gama variata de cazuri de coruptie din toate sectoarele publice si politicieni din toate partidele”.

Raportul subliniaza ca dosarele trimise in judecata, precum si anchetele in curs de derulare, vizeaza „actuali si fosti ministrii, parlamentari, primari, judecatori si procurori cu functie de conducere”.

Transaparenta pentru posturile din justitie

Oficialii europeni mai recomanda o procedura transparenta in cazul desemnarii noului sef al DIICOT, precum si pentru revizuirea a modului in care se fac numirile pe posturile importante din sistemul de justitie.

” (…) Acum s-a ivit ocazia de a testa aceste progrese, in momente deosebit de sensibile, in special in ceea ce priveste numirile in posturi de conducere”, considera Comisia Europeana.

Presiuni asupra justitiei

In ceea ce priveste presiunile asupra justitiei, Comisia mentioneaza ca a primit un numar mare de reclamatii de la institutiile judiciare, care au fost atacate de catre politicieni sau reprezentanti ai presei. In raportul MCV, aceste atacuri sunt catalogate drept „atacuri motivate politic asupra judecatorilor, procurorilor, asupra familiilor acestora, dar si asupra instutitiilor judiciare in general”. Oficialii europeni atrag atentia ca acest lucru contrasteaza cu practica din multe alte state membre. In raport se mentioneaza, insa, ca atacurile la adresa justitiei sunt mai putin numeroase ca in alti ani.

Coruptia in justitie si educatie

Documentul oficialilor europeni evidentiaza numarul in crestere al cazurilor de coruptie in randul judecatorilor si procurorilor.

Raportul MCV consemneaza si coruptia din educatie, in special pe cea legata de examenele de Bacalaureat, precum si pe cea din sistemul medical.

Raportul MCV pentru Romania


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button