Avocatul Poporului cere Ministerului Educației redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS

25 nov. 2020
18 Afișari
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit edupedu.ro, Instituția Avocatului Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene.

De asemenea, Ministerul condus de Monica Anisie, a fost avertizat de Avocatul Poporului că „poate fi reținută o posibilă încălcare a drepturilor” reglementate de Constituție, respectiv “dreptul la învățătură”, și a cerut verificarea situației.

Adjunctul Avocatului Poporului, a declarat pentru publicația de limbă maghiară Maszol.ro: „Nu vedem de ce școlile nu au putut fi deschise, cel puțin pentru vârstele mai mici. Desigur, pe lângă luarea măsurilor de precauție”.

Cursuri online

Pe 5 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei ședințe de guvern, trecerea în online a tuturor activităților desfășurate de grădinițe și școli, pe teritoriul României, începând cu data de 9 noiembrie, ca urmare a pandemiei cauzată de Covid-19.

Avocatul Poporului s-a autosesizat

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la închiderea tuturor școlilor din țară. Într-o adresă trimisă de pe 10 noiembrie Ministerului Educației și semnată de adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, acesta anunță că “doamna Renate Weber – Avocat al Poporului a aprobat sesizarea din oficiu în legătură cu asigurarea, la cererea cadrelor didactice, a dispozitivelor necesare realizării activităților e-learning”, conform Edupedu.ro.

De asemenea, în adresa obținută de Edupedu.ro, Avocatul Poporului avertizează Ministerul Educației că e posibil să încalce Constituția și cere:

  • “- verificarea și examinarea situației descrise;
  • – numărul de cereri formulate de cadrele didactice pentru obținerea dispozitivelor – laptop/tabletă – esențiale pentru desfășurarea activității e-learning;
  • – situația referitoare la predarea/primirea acestor dispozitive de către cadrele didactice”.

Pe 20 noiembrie 2020, Avocatul Poporului a revenit cu o nouă adresă la Ministerul Educației și a cerut instituției să ia în considerare redeschiderea școlilor, scrie ziarul de limbă maghiară Maszol.ro, care îl citează pe adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt.

În această nouă adresă trimisă secretarului de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Sorin Ion, adjunctul Avocatului Poporului susține că suspendarea tuturor cursurilor față în față este o măsură care contrazice recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și care va avea consecințe imprevizibile asupra inegalităților în accesul la educația online, relatează Maszol.ro.

Cookies