ARHIVA B365

Avocata lui Victor Ponta, acuzată de plagiat. Lucrarea, coordonată de Gabriel Oprea

Loredana Radu, avocata prim-ministrului Victor Ponta în privind complexurile energetice de la Turceni și Rovinari, este suspectată ca și-ar fi plagiat teza de doctorat, scrie hotnews.ro. 

Lucrarea avocatei are 359 de pagini si are titlul „Criminalitatea transfrontaliera in epoca globalizarii – factor de risc la adresa securitatii europene si nationale. Combaterea criminalitatii transfrontaliere”. Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a tezei este plagiata dupa carti, articole, cursuri universitare si chiar si pagini de Internet.

In urma realizarii acelei teze, Loredana Radu a devenit doctor in stiinte militare si informatii. De asemenea, in acelasi an, avocata lui Victor Ponta a ajuns locotenent colonel in rezerva, in cadrul MApN, in perioada in care tot Gabriel Oprea era ministrul Apararii.

Cum si de unde sunt copiate zeci de pagini

Astfel, paginile 18-35 sunt copiate fara ghilimele sau note de subsol din studiul „Securitatea sistemelor si actiunilor militare si civilmilitare in gestionarea crizelor si confliectelor armate” al unei echipe de 18 cercetatori a Centrului de Studii Strategice de Aparare si Securitate a Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”.

Apoi, paginile 35-37 sunt copiate din articolul „Riscuri, amenintari si vulnerabilitai transfrontaliere”, aparut in numarul 4 din anul 2009 al revistei Buletinul Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”. Articolul apartine comisarului-sef Dan Silviu Bardas, care face parte din Ministerul de Interne.

La randul sau, articolul este plagiat din brosura „Terorismul contemporan – factor de risc la adresa securitatii si apararii nationale, in conditiile statutului Romaniei de membru NATO”, a generalului de brigada in rezerva dr. Gheorghe Vaduva, care a fost publicata in anul 2005, la editura aceleiasi universitati.

De asemenea, paginile 49-61 au fost copiate din cartea „Globalizarea si securitatea”, a lui Andrei Vocila, iar paginile 63-67 au fost plagiate din cursul „Combaterea crimei organizate – evolutie, tipologii, legislatie, particularitati”, din anul 2004, al chestorului de politie Damian Miclea, care este profesor universitar si coordonator de teze de doctorat in cadrul Academiei de Politie.

Paginile 98-112 sunt copiate din lucrarea „Traficul de fiinte umane. Infractor. Victima. Infractiune”, din anul 2005, care a fost coordonata de profesorii universitari Gheorghita Mateut si Tiberiu Rudica.

De asemenea, paginile 169-173 sunt copiate din articolul „Politica Uniunii Europene in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne”, care apartine procuroarei Mariana Didina Mihai si a aparut in revista Colocviu Strategic.

Alte aproape 70 de pagini din partea finala a tezei de doctorat a avocatei lui Victor Ponta sunt copiate din cartea „Cooperarea internationala judiciara si politieneasca”, a autorilor Cristian Eduard Stefan si Ligia Teodora Pintilie.

Ca si clientul sau, Victor Ponta, avocata este acuzata de plagiat, impreuna cu coordonatorul sau de doctorat, Gabriel Oprea. Daca in cazul premierului scandalul tezei de doctorat este notoriu si dateaza de peste trei ani, culminat la sfarsitul anului trecut cu renuntarea la titlul de doctor, si vicepremierul a fost acuzat, la sfarsitul lunii iunie, ca si-a plagiat teza de doctorat, printre cei pe care i-ar fi plagiat numarandu-se chiar si Nicolae Iorga.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button