Avocata lui Ponta, din nou la DNA, pentru studierea dosarului. Cine este LOREDANA RADU

de:
11 iun. 2015
2 afișări
Avocata lui Ponta, din nou la DNA, pentru studierea dosarului. Cine este LOREDANA RADU

Loredana Radu, avocata lui Victor Ponta, l-a avut pe client și pe Meme Stoica, în dosarul transferurilor.

Loredana Radu a fost și avocata lui Mihai Stoica, condamnat definitiv la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, in dosarul transferurilor de jucatori.

Numele acesteia apare și în Dosarul DNA în cazul judecătorului care îl șantaja pe Mihai Stoica, după cum menționa Cătălin Tolonton pe tolo.ro anul trecut.

Conform sursei citate, complicii judecătorului au spus că au apelat la Loredana Radu  ca să-i transmită oferta lui Meme Stoica. La puțin timp după scandal, avocata a reziliat contractul de reprezentare cu Mihai Stoica.

Conform bn24.ro, avocata este o apropiată a UNPR: „avocat este o apropiată a vicepremierului Oprea, Loredana Radu.

Radu este, potrivit surselor noastre, de mult timp în cercul de influență al liderului UNPR, fiind recomandată de acesta ca avocat în diferite dosare unde oameni de afaceri sau politici vin să-i ceară sfatul. Mai ales că ea este profilul de avocat extrem de discret ca prezență publică, nefăcând niciodată declarații legate de dosar, genul de om agreeat de miliardarii care nu au chef să-și expună viața în presă.

Printre clienții ei s-a aflat o perioadă de timp Nicolae Dumitru – NIRO în celebrul dosar Microsoft, om de afaceri extrem de apropiat de vicepremier.

Tot ea este de mult timp avocatul de casă al omului de afaceri Dumitru Bucșaru, fostul patron al echipei de fotbal Unirea Urziceni, dar și afacerist conectat la banul public în perioada când Ministerul Transporturilor era condus de Miron Mitrea.

Bucșaru este unul din afaceriștii care, printr-o firmă de a sa de construcții, imediat după alegerea lui Traian Băsescu ca președinte, a trimis un memoriu la Cotroceni acuzând că nu i se plătesc datoriile.

Loredana Radu l-a reprezentat în Dosarul Transferurilor și pe fostul angajat al lui Bucșaru de la Urziceni, Mihai Stoica – fost manager sportiv și la Steaua București.

După ce Victor Ponta a preluat conducerea PSD, Loredana Radu s-a ocupat ca avocat de înregistrarea juridică a mai tuturor alianțelor încheiate de acesta, fie cu UNPR, fie USL.”

DNA a anunţat vineri că a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de premierul Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. In comunicatul DNA se arata ca procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.

DIN COMUNICATUL DNA:

În ordonanţa procurorilor DNA se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Şova şi Asociaţii, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 30.08.2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată.

În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.

Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.

Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.

Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.
Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.

Suspectului Ponta Victor-Viorel i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

2. În aceeaşi cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Şova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru.

UPDATE 11.30: „Sunt suspect în cazul dl. Șova pentru activitatea de avocat și de conflict de interese pentru că l-am propus ministru”, a spus Ponta, la ieşirea din sediul DNA.

VICTOR PONTA S-A PREZENTAT LA DNA VINERI DIMINEAȚĂ, la ora 11:00, unde a fost citat să depună mărturie „într-un dosar”, conform propriilor declarații. Victor Ponta nu a declarat mai multe pentru presă, dar a venit cu o mașină de la Guvern, însoțit de avocata sa. 

Este vorba de dosarul în care Șova este acuzat pentru contractele de asistență juridică pentru complexul energetic Turceni și cel de la Rovinari. Victor Ponta era avocat la casa de avocatură a lui Dan Șova și ar fi primit bani din veniturile încasate de la cele două complexuri. 

Cu o oră înainte de a se prezenta la DNA, Victor Ponta a publicat un mesaj pe Facebook, referitor la moţiunea de cenzură depusă de PNL vineri, declarând că „Intr-o tara democratica europeana batalia politica se duce in Parlament (nu la DNA sau pe siteuri)!” .

– See more at: http://www.b365.ro/victor-ponta-audiat-la-dna_231182.html#sthash.RYTUF2JQ.dpuf

Cookies