Avizul de mediu pentru mall-ul de pe Calea Victoriei, amânat. Ce au decis autoritățile

de:
06 aug. 2015
0 Afișari
Avizul de mediu pentru mall-ul de pe Calea Victoriei, amânat. Ce au decis autoritățile

Mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor și a ai societății civile s-au prezentat joi, 6 iulie, la sediul Agenției pentru Protecția Mediului București, pentru a prezenta argumentele împotriva proiectului de construire a unui complex multifuncțional în grădina Palatului Știrbei din Capitală. Cu toate acestea, reprezentanții APMB nu au permis accesul jurnaliștilor la ședința în care s-a dezbătut avizul pentru construirea clădirii.

Cei care se împotrivesc proiectului susțin că acesta nu poate fi construit în acest loc, întrucât nu este adecvat profilului zonei dar și din cauza faptului că afectează relația cu Palatul Știrbei, monument istoric de importanță națională.

Nicușor Dan: Construcția clădirii e ilegală. Vom contesta avizele pe care le vor primi!

Liderul Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, susține că organizația pe care o conduce se va împotrivi în continuare proiectului de construcție a mall-ului, atacând în instanță avizul Agenției pentru Protecția Mediului București, dacă instituția își va da acordul: „Construcția e ilegală din mai multe motive: înălțimea maximă la Calea Victoriei, admisă de Planul Urbanistic, de 19 m nu este respectată, în acest caz construcția propusă având 34 de metri.
De asemenea, partea din spate a construcției nu respectă regulamentul de urbanism al Zonei Construite Protejate nr. 44 Temișana, proiectul încălcând HCGMB nr. 66/ 2006 în privința locurilor de parcare. În cazul în care Agenția de Mediu le va da avizul, îl vom contesta în instanță”, susține Nicușor Dan într-un interviu pentru B365.ro.

Nicușor Dan atrage atenția asupra faptului că zona va avea de suferit dacă autoritățile vor permite construcția complexului din grădina acestuia: „Este un proiect nociv pentru toată zona și pentru trafic, în primul rând. Sunt 30.000 de metri pătrați construiți, cât un bloc cu 30 de etaje. Fundația are 1000 metri pătrați. Din această suprafață, 12.000 metri pătrați vor fi destinați spațiului comercial, deci practic ar fi un mall pe Calea Victoriei, o zonă deja supraaglomerată de trafic.”

Totodată, liderul ASB mai spune că Palatul Știrbei, clădire de patrimoniu, va fi umbrit de noua construcție: „Relația cu monumentul istoric, monument istoric de importanță națională, Palatul Știrbei, este un argument împotriva construcției, care ar fi de două ori mai mare decât palatul și l-ar acapara. Nu ne putem bate joc de monumentele istorice”, a adăugat Nicușor Dan.

Foto: palat-stirbei.ro

De ce a decis Agenția de Mediu amânarea termenului de acordare a unui aviz pentru construcție

Agenția pentru Protecția Mediului București s-a reunit joi, 6 august 2015, având în vedere înființarea Comitetului Special Constituit de la Agentia de Mediu PUZ Calea Victoriei 107 (Palatul Știrbei) pentru dezbate dacă proiectul are sau nu impact asupra mediului și implicit, dacă necesită sau nu aviz de mediu.

În urma ședinței, APMB a decis amânarea deciziei de acordare a unui aviz pozitiv sau negativ în cazul construcției mall-ului în grădina Palatului Știrbei din Capitală. Potrivit legii, instituția avea posibilitatea de a acorda un aviz pozitiv, unul negativ sau să decidă amânarea deciziei, lucru care s-a și întâmplat. 

În motivarea deciziei, reprezentanții APMB au formulat o serie de criterii pe care investitorul trebuie să le îndeplinească, în vederea acordării unui aviz pozitiv din partea Agenției de Mediu.

Astfel, dezvoltatorului i se cere să refacă proiectul, pentru a avea 20% spațiu verde, în condițiile în care în prezent, proiectul prevede o suprafață verde de numai 16%.

De asemenea, se solicită un Aviz de la Comisia de Trafic, având în vedere existența unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București, care prevede numărul de locuri de parcare pentru fiecare investiție. Pentru acest tip de proiect ar fi nevoie de aproximativ 1.200 de locuri de parcare, în timp ce acesta prevede momentan în jur de 500 de locuri de parcare. 

Un argument dat de APMB este și faptul că avizul Ministerului Culturii interzice ca la ultimul etaj să fie amplasate locuințe, din cauza nepotrivirii cu specificul unui centru cultural. Nicușor Dan consideră acest argument ca fiind irelevant: „Agresarea monumentului vine din înălțimea construcției, de 34 de metri, nu din faptul că la ultimul etaj sunt locuințe sau nu. Acest argument al Ministerului e ridicol, din punctul meu de vedere”, ne-a declarat Dan.

Nicușor Dan acuză Agenția pentru Protecția Mediului București de corupție

Președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, acuză lipsa de transparență și corupția de la Agenția pentru Protecția Mediului București, care respinge prezența reprezentanților presei și ai societății civile la ședințele în care sunt discutate proiecte de interes public. Acuzația a fost lansată chiar la sediul instituției, unde președintele ASB a încercat să participe la ședința Comisiei tehnice care discuta avizul de mediu pentru proiectul mall-ului din spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei. Conducerea Agenției nu a permis accesul jurnaliștilor și membrilor societății civile la lucrările comisiei, atitudine taxată de președintele ASB: ,,Agenția își maschează corupția prin lipsă de transparență. Agenția pentru Protecția Mediului București este o instituție profund coruptă, numeroase avize date fiind anulate de instanțele de judecată. Ei sunt obligați să pună toate proiectele care le vin la avizare pe site, dar abia din toamna trecută, la presiunea noastră, au început să pună programul ședințelor”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan / Foto: puterea.ro

Nicușor Dan: Vor reveni cu documentația refăcută în 2-3 luni. La APMB, niciun proiect controversat nu a fost respins

Agenția pentru Protecția Mediului București a solicitat beneficiarului să refacă documenția și să revină la avizare după ce va respecta condițiile cerute.

Nicușor Dan: „Mă aștept ca în 2-3 luni să revină. Oricum, la APMB niciun proiect controversat nu a fost vreodată respins. Noi suntem convinși că proiectul, așa ilegal cum este, va trece de Agenția de Mediu dar imediat cum acest lucru se va întâmpla, noi îl vom contesta. În ceea ce privește Consiliul General, date fiind alegerile locale din vara anului viitor, e posibil să fie amânată votarea proiectului până după alegeri, dar asta datorită presiunii publice, nu datorită consilierilor”, a conchis liderul Asociației Salvați Bucureștiul.

Cei care nu doresc construcția complexului în grădina Palatului Știrbei au lansat o petiție în acest sens, semnată până în prezent de aproape 3.000 de persoane.

Cum a ajuns palatul prințului Știrbei în posesia familiei Popescu, care vrea construirea complexului

Proiectul de construție a unei clădiri în grădina Palatului Știrbei din Calea Victoriei, București, datează din 2008, atunci când proprietarii imobilului, familia Popescu, au început demersurile pentru a obține avizele necesare. 

Potrivit site-ului infobdp.ro, în 2004, palatul Știrbei, anexele și terenul aferent acestuia trec în proprietatea lui Ovidiu Popescu, prin cumpărarea acestora de la moștenitorii legali ai familiei Știrbei. În 2007, clădirile anexe palatului au fost trecute la aceeași adresă cu palatul (Calea Victoriei nr. 107), urmând ca anexele să fie demolate în 2008. 

În 2013, ulterior primirii avizului privind conservarea, restaurarea și refuncționalizarea Palatului Știrbei, Ministerul Culturii, prin secretarul de stat Radu Boroianu, acordă familiei Popescu avizul pentru proiectul construcției unui complex multifuncțional de locuințe de lux, parcaje subterane și galerii comerciale. Bemeficiarul este, de această dată, Alexandru Popescu, fiul lui Ovidiu Popescu, care a decedat între timp. Proiectul a fost avizat, în 2010, și de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, părerea comisiei stând la baza avizului emis de Ministerul Culturii. VEZI AICI mai multe detalii despre avizarea proiectului.

Cine este Alexandru Popescu, deținătorul palatului 

Alexandru Popescu, cel care deține palatul în prezent, are 28 de ani și este fiul omului de afaceri Ovidiu Popescu, decedat în 2011. Alexandru Popescu a intrat în vizorul publicului după ce, sub influența băuturilor alcoolice, a provocat un accident pe lacul Snagov, în care o persoană a murit și alte 5 au fost grav rănite. Tatăl acestuia, Ovidiu, era implicat în afaceri cu ţiţei, produse petroliere şi în ultima perioadă, se implicase în piaţa imobiliară.

Ovidiu Popescu a fost un prosper om de afaceri în domeniul petrolier, dar şi al imobiliarelor. El a deţinut Palatul Ştirbei, preluat de fiul său.  După moartea tatălui, Alexandru Popescu a moștenit întreaga avere care se ridică la aproximativ 12-15 milioane de euro, potrivit revistei Forbes, citată de click.ro.

Foto: lexcafe.ro

Palatul Stirbei a fost construit între 1833-1835 dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbei (1799-1869), în acel moment mare logofăt. În timpul domniei sale (1849-1853 și 1854-1856), Barbu Stirbei a folosit palatul ca resedință domnească. În 1852, acestuia i se aduc modificări de către Xavier Villacrosse și Moritz von Ott.

CITEȘTE ȘIUndă verde pentru mall-ul de la Palatul Ştirbey care avea magazinul de vinuri al familiei. FOTO

Cookies