ARHIVA B365

AVIZ POZITIV de la Comisia Juridică pentru urmărirea penală pentru Ion Artiton și Varujan Vosganian

Membrii Comisiei Juridice a Senatului au avizat în unanimitate de voturi solicitarea Procurorului General pentru începerea urmăririi penale pentru deputații Ion Ariton și Varujan Vosganian.

Începerea urmăririi penale a fost solicitată de către DNA în cazul lui Ariton pentru fapte săvârşite în calitate de ministru al Economiei în raport cu organizarea Galei Bute.

În cazul lui Vosganian, DIICOT a solicitat începerea urmăririi penale pentru fapte săvârşite ca ministru al Economiei în raport cu facilităţi acordate Interagro pentru gaze ieftine.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, luni, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Fostul ministru al Economiei, senatorul PNL Ion Ariton, a declarat, marți, la finalul audierii din Comisia Juridică pe marginea solicitării DNA de începere a urmăririi penale în cazul său, că le-a solicitat colegilor să înainteze cât mai repede avizul solicitat, pentru vot în plen, potrivit romanialibera.ro.

„I-am rugat pe colegi să înainteze astăzi, cât mai repede, avizul. Așteptăm să fiu solicitat de către DNA să pot să lămuresc acele lucruri care au apărut și care sunt și în spațiul public”, a declarat Ariton, la ieşirea de la DNA.

El a confirmat că solicită colegilor din Senat să încuviințeze începerea urmăririi penale.

De asemenea, el a menționat că sponsorizările pe care le reclamă DNA în cazul Galei Bute nu au fost determinate prin obligarea companiilor în cauză să întreprindă acest demers.

„Am avut foarte multe companii în subordine și doar zece au putut să sponsorizeze, ceea ce nu înseamnă că au fost obligați să sponsorizeze”, a declarat senatorul PNL.

De asemenea, la comisia juridică a fost audiat senatorul PNL, Varujan Vosganian, pentru care DIICOT a solicitat încuviințarea urmăririi penale pentru fapte săvârșite în calitatea sa de ministru, dar acesta a refuzat să facă declarații jurnaliștilor.

Membrii Comisiei juridice vor decide la ora 14.00 asupra solicitărilor procurorilor în cazul celor doi foști miniștri, urmând să întocmească un raport pe baza căruia Senatul va vota în plen pentru încuviințarea sau nu a solicitărilor de începere a urmăririi penale.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut luni, aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul „Gala Bute”, în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.

Ariton este suspectat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

„În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute”, a precizat DNA.

În cazul lui Varujan Vosganian, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, luni, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele acestuia, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi foşti miniştri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

Astfel, susţin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, fără a fi respectate dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button