Avertizări nowcasting de vânt puternic. ANM spune ce zone sunt afectate

15 ian. 2022
377 Afișari
Avertizări nowcasting de vânt puternic. ANM spune ce zone sunt afectate
Avertizări nowcasting de vânt puternic. ANM spune ce zone sunt afectate

Meteorologii au emis două coduri de vânt puternic, unul galben, respectiv portocaliu. Rafalele vor depăși și 120 de kilometri pe oră, în zonele montane înalte.

Avertizări nowcasting de vânt puternic. ANM spune ce zone sunt afectate. Codurile sunt valabile până sâmbătă ora 10, respectiv ora 20:00.

Avertizări nowcasting de vânt puternic

Avertizările nowcasting emise de ANM. Sursă foto: Facebook/ Administratia Nationala de Meteorologie RA
Avertizările nowcasting emise de ANM. Sursă foto: Facebook/ Administratia Nationala de Meteorologie RA

Avertizarea nowcasting emisă de Administrația Națională de Meteorologie de tip Cod Portocaliu a fost emisă încă de vineri, 14 ianuarie 2022, ora 16:00 și este valabilă până azi, 15 ianuarie 2022, ora 10:00. Fenomenele și zonele vizate sunt: vânt puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

Vineri spre sâmbătă noapte (14/15 ianuarie), dar și în prima parte a zilei de sâmbătă, în zonele înalte de peste 1.700 de metri altitudine, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, vântul va sufla tare, iar rafalele vor depăși vitezele de 120 – 140 kilometri pe oră, viscolind și troienind zăpada. De asemenea, vizibilitatea va fi foarte redusă.

Avertizarea nowcasting de tip Cod Galben este valabilă în intervalul 14 ianuarie 2022, ora 10:00 – 15 ianuarie 2022, ora 20:00. Fenomenele vizate sunt: intensificări susținute ale vântului.

Atât în Carpații Meridionali, cât și local în Carpații Orientali, vântul va prezenta intensificări, iar vitezele vor fi de 70 – 90 de kilometri pe oră. La altitudini de peste 1.500 de metri, rafalele vor depăși vitezele de 90 – 110 kilometri pe oră, viscolind zăpada depusă.

În cea mai mare parte a Moldovei vor apărea rafale de 55 – 65 de kilometri pe oră, iar pe arii restrânse vor avea rafale de 75 – 80 kilometri pe oră, potrivit ANM.

Cum va fi vremea în weekend

Temperaturile maxime din timpul zilei de sâmbătă vor fi peste normele perioadei în cea mai mare parte a României, dar valorile din timpul nopții vor fi mai scăzute față de noaptea trecută. Temperaturile maxime vor oscila întra 0 și 9 grade Celsius, iar temperaturile minime vor oscila între -10 și -2 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar în prima parte a zilei vor apărea înnorări. La munte sunt șanse să apară precipitații slabe, mai ales fulguieli.

În vest, nord-vest și pe alocuri în centrul țării, vremea de duminică va fi închisă, cu înnorări și ceață. În celelalte zone ale țării, vremea va fi mai caldă față de data din calendar. Condiții de ceață mai ales dimineața și noaptea. Temperaturile maxime vor oscila între -2 și 8 grade Celsius, iar cele minime vor oscila între -14 și 0 grade.

Cookies