Avertizare METEO | Vin ploi și furtuni în București, după două săptămâni aproape infernal de călduroase. ANM a emis cod galben de instabilitate atmosferică, valabil și pentru Capitală

01 iul. 2024
24669 afișări
Avertizare METEO | Vin ploi și furtuni în București, după două săptămâni aproape infernal de călduroase. ANM a emis cod galben de instabilitate atmosferică, valabil și pentru Capitală
Avertizare METEO | Vin ploi și furtuni în București, după două săptămâni aproape infernal de călduroase. ANM a emis cod galben de instabilitate atmosferică, valabil și pentru Capitală | Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Codul galben de instabilitate atmosferică intră în vigoare mâine dimineață la ora 10. Până miercuri dimineață la aceeași oră, cea mai mare parte a țării, inclusiv Capitala, va fi lovită de vijelii.

Prognoză specială pentru Capitală

Deși atenționarea cod galben de caniculă a fost prelungită în București și pentru ziua de mâine, spre seară vine ploaia. Aceasta va fi însoțită de rafale puternice de vânt, fulgere și tunete.

Canicula și disconfortul termic ridicat vor persista, iar din orele serii gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere. Cerul va fi variabil până spre seară, apoi înnorările se vor accentua, vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; minima termică va fi de 18…20 de grade, a transmis ANM.

cod galben furtuni
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie

Așadar, în timpul zilei, termometrele vor continua să indice temperaturi de caniculă, de peste 35 de grade Celsius. Temperatura resimțită va fi de aproximativ 40 de grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Instabilitatea atmosferică pune stăpânire pe toată țara

Puține sunt județele care scapă de furtuni și vijelii, și anume cele din extremele Est și Vest ale țării.

În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp, au precizat meteorologii.

Codul galben de instabilitate atmosferică expiră miercuri dimineață la ora 10, însă ploile nu se vor opri. Precipitații mai puțin însemnate cantitativ vor continua să cadă, mai ales în județele din centrul și estul țării.

Te-ar putea interesa și:

Cookies