Ministerul Afacerilor Externe transmite un mesaj de avertizare pentru turiștii români, subliniind că timpii de așteptare la punctele de trecere a frontierelor rutiere în Bulgaria și Grecia sunt extrem de ridicați din cauza fluxului mare de persoane. Mai mult, situația este identică și în sensul de întoarcere către România, motiv pentru care autoritățile au transmis o serie de recomandări și informări către călători.
Turiștii români care tranzitează frontierele Bulgariei și Greciei sunt sfătuiți de Ministerul Afacerilor Externe să se pregătească pentru timpi ridicați de așteptare, de până la 180 de minute, motivul principal fiind fluxul ridicat de turiști care parcurg acest drum.
Estimările privind timpii de așteptare la trecerea punctelor de frontieră sunt realizate și actualizate constant de reprezentanții Ambasadei României la Sofia şi ai Consulatului General al României la Salonic, care sunt în contact permanent cu autorităţile bulgare şi elene competente.
„MAE continuă monitorizarea situaţiei din punctele de trecere a frontierei şi a timpilor medii de aşteptare prin reprezentanţii Ambasadei României la Sofia şi ai Consulatului General al României la Salonic, care sunt, de asemenea, pregătiţi să ofere asistenţă consulară cetăţenilor români care întâmpină dificultăţi, în limitele competenţelor. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să folosească toate punctele de frontieră către Republica Bulgaria sau către Republica Elenă şi să se asigure că deţin combustibil, apă, alimente suficiente pentru astfel de situaţii. De asemenea, cetăţenilor români ce revin în România li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiştii români revin în România şi aleg să intre în ţară prin PTF de la podul Giurgiu – Ruse.”, potrivit comunicatului transmis de MAE.
Mai mult, turiștii români sunt sfătuiți să pregătească suma pentru taxa de pod (în cazul în care tranzitează PTF Giurgiu-Ruse), și anume 2 euro, sau 4 leva, pentru a scurta timpul de așteptare pentru procesarea și eliberarea facturilor și a bonului fiscal.
Nu în ultimul rând, cetățenii români trebuie să fie la curent cu gestionarea și achiziționarea din timp a vinietelor electronice, dar și a taxelor de drum de tip TOLL, obligatorii pentru folosirea drumurilor publice din Republica Bulgaria.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.
CITEȘTE ȘI