Avertizare COD ROŞU de inundaţii în patru judeţe. Două perosoane AU MURIT, luate de viituri

de:
03 iun. 2016
0 Afișari
Avertizare COD ROŞU de inundaţii în patru judeţe. Două perosoane AU MURIT, luate de viituri

UPDATE 2: Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit avertizarea cod roşu pentru: este valabilă până sâmbătă, la ora 14.00, în Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

UPDATE: În localitatea Helegiu, din Bacău, un bărbat şi-a pierdut viaţa, după ce a fost luat de o viitură. Oamenii au fost evacuaţi cu utilajele din casele năpădite de ape. Potrivit ISU, jumătate din judeţ a fost afectat de inundaţiiO altă persoană a fost luată de o viitură în județul Vrancea.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe afluenţii Moldovei aferenţi sectorului aval Staţiei Hidrometrice Gura Humorului, afluenţii mici ai Siretului aferenţi sectorului Staţiei Hidrometrice Lespezi, în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Drăgeşti (judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi), Bârlad – bazin superior (în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Vaslui) – judeţele Iaşi, Vaslui şi Neamţ, informează Institutul.

Avertizarea este valabilă până la ora 10.00 şi vine în completarea codului roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, valabil de joi, ora 22.00, până vineri, ora 18.00.

Tot până vineri, la ora 18.00, este valabilă şi o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani. Potrivit meteorologilor, cantităţile de apă vor depăşi local 50 de litri pe metru pătrat şi izolat, mai ales în zona de munte, 80-100 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea cod portocaliu de inundaţii intră în vigoare joi la ora 16.00 şi expiră sâmbătă la ora 12.00.

Cookies