VREMEA

AVERTISMENT pentru turişti: Risc mare de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu au anunţat, marţi, că riscul producerii avalanşelor în masivele Făgăraş şi Bucegi este de patru – risc mare – pe o scară de unu la cinci.

„Din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în zilele anterioare, zăpada s-a topit şi umezit în partea superioară a stratului. Pe numeroase pante înclinate stratul este mediu sau puţin stabilizat. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la slabe supraîncărcări. Pe fondul temperaturilor ridicate din cursul zilei şi a insolaţiei, se vor semnala curgeri sau avalanşe spontane de topire de suprafaţă, care pot antrena şi stratul aflat dedesubt”, afirmă meteorologii.

Potrivit acestora, avertizarea este valabilă până miercuri seara la ora 20.00, perioadă în care vremea se va mai răci şi va mai ninge.

Meteorologii au adăugat că marţi, la ora prânzului, stratul de zăpadă măsura 178 de centimetri la Bâlea Lac şi 66 de centimetri la Vârful Omu.

În acest context, salvamontiştii recomandă turiştilor să evite deplasările în zona superioară cabanelor de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş şi practicarea sporturilor de iarnă.

Sursa: Mediafax


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button