ȘTIRI

AVERTISMENT! Mesaje ce conţin un virus bancar vizează clienţii băncilor din România

Odată instalat, virusul fură datele de autentificare la serviciile de e-banking. Băncile locale vizate au o cotă de piaţă cumulată de circa 40%, conform Bitdefender, citat de ZF.

Utilizatorii de servicii de e-banking sunt invitaţi să descarce un fişier maliţios de tip arhivă conţinând un executabil, care provine de la un consultant fiscal. Mesajul pretinde a fi o continuare a unei discuţii purtate anterior şi le sugerează clienţilor să descarce cu prioritate fişierul pentru a finaliza o tranzacţie financiară. Un al doilea mesaj susţine că trimite documentaţia financiară a clientului şi îi cere să verifice autenticitatea tranzacţiilor. Al treilea mesaj informează clientul despre sancţiuni contravenţionale impuse companiei pe care o deţine, invitându-l să ia la cunoştinţă lista abaterilor.

Fişierul .exe descarcă şi activează virusul bancarDyreza, cunoscut şi sub denumirea Dyre.

Observat pentru prima dată anul trecut, virusul Dyre este foarte asemănător cu celebrul troian bancar Zeus.
Se instalează pe computerul utilizatorului şi devine activ doar când utilizatorul îşi introduce credenţialele pe un site specific, de cele mai multe ori în pagina de autentificare a unei instituţii bancare. Prin intermediul unui atac de tip man-in-the-browser, hackerii injectează cod Javascript maliţios, ce le permite să fure credenţialele de atutentificare sau să efectueze operaţiuni neautorizate în cont.

Atacul vizează si clienţi ai unor reputate instutuţii financiare şi bancare din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Australia şi Franţa.

Bitdefender le recomandă utilizatorilor să folosească o soluţie de securitate performantă şi actualizată la zi şi să evite să dea click pe linkuri provenite din e-mailuri de la expeditori necunoscuţi.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button