Avertisment CERT-RO. Fraudă online care se folosește de numele Băncii Transilvania

21 oct. 2021
414 afișări
Avertisment CERT-RO. Fraudă online care se folosește de numele Băncii Transilvania
Avertisment CERT-RO. Fraudă online care se folosește de numele Băncii Transilvania

Atenție, români. Nu deschideți și nu introduceți date personale dacă primiți aceste mesaje. CERT-RO atrage atenția asupra unui atac de tip phishing care se folosește de imaginea unei bănci cunoscute din România.

Avertisment CERT-RO. Fraudă online care se folosește de numele Băncii Transilvania, atenționează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Banca Transilvania prin intermediul unui comunicat de presă.

Fraudă online care se folosește de numele Băncii Transilvania

Specialiștii trag un semnal de alarmă. În mediul online există o campanie de propagare a atacurilor de tip phishing. Aceasta se folosește de identitatea vizuală a băncii pentru a convinge persoanele să-și ofere datele personale și financiare.

Mai exact, această campanie frauduloasă copiază elementele pe care le folosește Banca Transilvania, și își crează site-uri-capcană, care…ce credeți? Seamănă leit cu site-urile oficiale.

Recomandăm și: Avertisment CERT-RO. Tentativă de fraudă tip scam ce vizează compania Dedeman

Cum funcționează, mai exact, această fraudă

Sursă foto: cert.ro

Persoanele care primesc aceste mesaje sunt convinse să-și introducă datele pe aceste site-uri capcană. Se folosesc tactici de „inginerie socială”:

  • mesaje alarmiste prin care oamenilor li se cere să-și actualizeze datele sau să-și valideze datele,
  • se pune presiune pe potențialele victime și se apelează la „aplicarea unor posibile sancțiuni”.

Mesajele sunt trimise la întâmplare de către atacatori, fără ca aceștia să aibă o țintă specifică și fără să aibă acces la o bază de date ce aparține Băncii Transilvania.

„Pur și simplu, tentativele de phishing sunt transmise către email-uri din România, în speranța că, printre ele, sunt și adrese ale unor clienți Banca Transilvania.”, explică Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Avertisment CERT-RO

Specialiștii în securitate cibernetică declară că, niciodată, o bancă nu poate face asemenea solicitări prin intermediul unui mesaj primit pe mail. În cazul în care aveți suspiciuni și primiți un mesaj similiar, se recomandă să sunați la numărul de telefon 0264 594 337 (serviciul clienți).

De asemenea, puteți suna la numărul de urgență al callcentre-ului DNSC (1911), dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică, sau puteți trimite un mail la adresa [email protected].

Recomandăm și: Mare grijă la mesajele primite pe Instagram. Alertă CERT-RO: „Evitați accesarea unor astfel de link-uri”

Alte recomandări:

  • verificați întotdeauna adresa reală a expeditorului – la prima vedere poate părea că este un mesaj primit din partea băncii, dar în momentul în care dați clik pe „detalii” veți vedea dacă adresa de mail este diferită față de cea aparentă sau dacă chiar este adresa corectă a băncii dumneavoastră.
  • dacă aveți de introdus date personale, asigurați-vă că sunteți pe site-ul oficial al băncii dumneavoastră și că cererea este una întemeiată.

Avertisment CERT-RO. Fraudă online care se folosește de numele Băncii Transilvania

Cookies