Avertisment al epidemiologilor. Într-un an o să avem nevoie de un nou vaccin anti-Covid

31 mart. 2021
124 afișări
Avertisment al epidemiologilor. Într-un an o să avem nevoie de un nou vaccin anti-Covid

Epidemiologii avertizează că într-un an o să avem nevoie de un nou vaccin anti-Covid, cel mai probabil, date fiind noile mutații ale virusului.

Epidemiologii cred că într-un an vom avea nevoie de un nou vaccin anti-Covid. Este rezultatul unui sondaj făcut în rândul a 77 de epidemiologi, virusologi și specialiști în boli infecțioase din 28 de țări.

Aproape o treime dintre ei au dat termenul de nouă luni sau mai puțin pentru un nou vaccin anti-Covid de care vom avea nevoie pentru a rămâneîn siguranță.

Asta pentru că vaccinurile actuale vor deveni ineficiente pe măsură ce virusul suferă continuu mutații și apar noi variante – unele mai contagioase, altele mai periculoase pentru organism sau mai rezistente la vaccinuri.

Șeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara, Virgil Musta, spune însă că nu va fi o problemă adaptarea vaccinurilor la noile tulpini.

„Studiul este mai mult teoretic, în care se spune că dacă nu vaccinăm rapid și într-un procent foarte mare, există riscul să apară mutații care să nu mai fie sensibile la virus și care astfel să necesite noi vaccinuri”, a spus acesta la Digi24.

Musta adaugă însă că noile vaccinuri vor fi mult mai ușor de pus pe piață.

„De fapt, se adaugă un element suplimentar la vaccinul deja existent”, a adăugat el.

El spune că acest lucru ar putea fi făcut într-o lună sau două.

Musta spune că mutațiile se întâmplă la majoritatea virusurilor, atunci când răspândirea lor este largă.

„De aceea este important să ținem sub control pandemia, pentru că în momentul când circulă foarte puțin virus, nici aceste mutații nu se produc. Ele au loc în momentul multiplicării, lucru care se întâmplă în organismul uman”.

Cookies