VREMEA

Cod galben de grindină și furtună, în sudul Bucureștiului

În Capitală plouă încă de dimineață, dar spre seară vântul se întețește, urmând să apară vijelii, chiar grindină, fulgere și tunete, spre seară. Vântul aduce praf roșiatic ce provine din Sahara. Până la amiază, temperatura creşte simţitor şi vorbim despre vreme caldă, cu maxime de 27, poate chiar 28 grade. Fenomenele extreme sunt așteptate la București după orele 18:00, 19:00. Autoritățile locale spun că se așteaptă la mai puține incidente cu victime decât săptămâna trecută, când 13 persoane au fost rănite și una chiar a decedat, deoarece seara este deja mai puțină lume pe stradă.

Unele școli din București au decis să îi trimită acasă pe copiii din clasele mici, de frica vijeliilor anunțate, informează cancan.ro.

ANM arată că în ultimele două zile, praf de origine sahariană a fost antrenat de circulaţia atmosferică la scară mare înspre Peninsula Arabică şi apoi spre Turcia, Marea Neagră şi Peninsula Balcanică.

Conform imaginilor satelitare specializate, concentraţiile cele mai mari s-au semnalat deasupra Turciei. Ţara noastră se află la periferia norului de praf saharian, concentraţiile fiind la un nivel redus şi în scădere treptată, până spre sfârşitul zilei de vineri, 31 mai 2013. 
Precipitaţiile care vor cădea joi şi vineri în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian.

Sorin Oprescu: Stați la adăpost până trece vâjul

Primarul general Sorin Oprescu le-a cerut bucureștenilor să stea la adăpost „până trece vâjul”. În special cei care lucrează pe schele, să se dea jos și să se adăpostească, pe durata vijeliei. 

„Ne-am axat pe partea preventivă. Corpul de Control a plecat în urmă cu două zile să se asigure împreună cu cei care au în Bucureşti construcţii temporare, în special corturi, că sunt bine fixate şi nu este niciun fel de problemă. Am trecut pe recunoaşterea locurilor unde sunt posibile mici inundaţii ca maşinile de la Apa Nova să fie amplasate în puncte fixe. Dorim să strângem mai repede crăcile şi tot ce se strânge după vijelii de-astea. Viceprimarul este în legătură permanentă cu operatorii de curăţenie, cu ISU şi cu Ambulanţa”, a spus Sorin Oprescu, la România tv.

Primarul general a mai declarat că intenționează să creeze un cont de asigurare nenominal, din care să acopere pierderile suferite de cetățeni în timpul unor evenimente precum vijelia de săptămâna trecută, provocate de crengi căzute. 

Avand in vedere atentionarea emisa de Administratia Nationala de Meteorologie, care anunta instabilitate atmosferica accentuata, Primarul General, Sorin Oprescu, a cerut tuturor responsabililor, in cadrul unei sedinte operative, sa fie pregatiti sa ia masurile care se impun in cazul producerii unor evenimente deosebite.

Astfel, Apanova va avea echipele pregatite si va verifica zonele inundabile si eventualele acumulari de apa de pe carosabil, iar conducerea Administratiei Strazilor va dispune verificarea si remedierea eventualelor semafoare defecte. Operatorii de salubrizare au obligatia de a indeparta, in cel mai scurt timp, toate deseurile duse de vant (crengi, bannere rupte etc), si, in colaborare cu Apanova, sa degajeze, daca este necesar, rigolele si gurile de scurgere astfel incat, in urma ploii, sa nu se produca inundatii.

Reprezentantilor Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti li s-a solicitat sa ia toate masurile necesare astfel incat copacii din parcurile bucurestene, afectati de furtuna, sa nu reprezinte un pericol (operatiuni de toaletare, indepartare crengi rupte, copaci cazuti etc.), iar Luxten va verifica si remedia defectiunile provocate la reteaua de alimentare a iluminatului public.

Primarul General face un apel catre organizatorii de evenimente din Bucuresti sa isi asigure constructiile provizorii, iar constructorilor sa ia masuri de siguranta a lucrarilor, pentru evitarea oricaror incidente provocate de intemperii.

Pentru sesizari privind RADET, ENEL, ApaNova etc. Primaria Capitalei pune la dispozitia bucurestenilor nr. tel gratuit 0800.800.868.

Vineri, ziua începe cu mai mulţi nori pe cer şi câteva averse slabe, apoi norii se mai răresc, iese soare soarele, dar la amiază e uşor mai răcoare decât în ziua precedentă, cu 24, cel mult 25 grade la amiază.

Sâmbătă, în Capitală revine vremea frumoasă, chiar dacă rămân câțiva nori. Maxima va atinge 25 de grade Celsius.

Despre praful roșu care se va depune joi și vineri pe mașinile din Capitală, meteorologii oferă explicații: „În nordul Africii a fost o furtună de praf, particulele au fost ridicate în straturile superioare ale atmsoferei, preluate de circulația atmsoferică, aceasta fiind sudică și sud-vestică, a adus li peste pensinsula Balcanică astfel de particule. Nu de multă vreme chiar și pe sudul țării noastre este prezent un astfel de nor. Este posibil în cursul nopții, deoarece așteptăm ploi în vest și sud-vest, acest praf să ajungă și pe sol, însă nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că nu afectează viața, dar după aceea va trebui să spălăm geamuri, mașini, tot ce este la nivelul solului, pentru că pe măsură ce se extind ploile praful care va mai rămâne în atmsoferă va trebui să cadă în cele din urmă la nivelul solului”, a explicat meteorologul Meda Andrei, la Digi 24.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button