Aversa acuză doi avocați de folosirea unor certificate false pentru restituirea unui teren

de:
11 mai 2015
2 Afișari
Aversa acuză doi avocați de folosirea unor certificate false pentru restituirea unui teren

Aversa Manufacturing, proprietarul fabricii de pompe din septembrie 2013, a formulat recent o plângere penală împotriva unui notar și a avocaților Liviu si Lucia Chereches acuzând utilizarea unor certificate de moștenitor false și frauduloase în cererea de restituire formulată împotriva Aversa SA și având ca obiect un lot de 17.860 mp, din suprafața totală a terenului de aproape 100.000 de mp. Aversa a depus, de asemenea, la DNA o informare cu privire la această cerere de restituire, potrivit unui comunicat de presă remis B365.ro de companie.

Redăm integral comunicatul companiei:

Elena Voinescu și Boldur Voinescu Lygia Rodica, în calitate de moștenitoare ale lui Dumitru Voina, au solicitat în anul 2002 restituirea în natură a unor imobile situate pe terenul fabricii Aversa SA, iar în anul 2006 comisia constituită în vederea soluționării cererii a hotărât acordarea de compensații materiale. Decizia a fost contestată, dar instanța a respins cererea. Apelul formulat împotriva sentinței primei instanțe a fost admis la data de 18 decembrie 2014, instanța dispunând restituirea în natură a 17 860 mp, plus clădiri de pe acest teren în schimbul plătii de către contestatari către Aversa SA a sumei de 5 200 000 de Ron, cu titlul de despăgubiri pentru clădiri.

Decizia, care nu este definitivă, a fost dată în favoarea numiților Michaela Grozăvescu (moștenitoare a lui Boldur Voinescu Ligia Rodica) și Mircea și Alexandru Voinescu (moștenitori ai Elenei Voinescu).

In plângerea penală formulată, Aversa susține că certificatele de moștenire utilizate în procesul de restituire sunt false: „La 03 martie 2015, am primit un set de documente care dovedesc dincolo de orice îndoială că certificatele utilizate de către presupușii moștenitorii ai defunctului Voina Dumitru sunt false”.

Certificatele de moștenitor utilizate în instanță de către Liviu și Lucia Chereches au fost emise în 1996, 1997 și 1999, deși la datele respective existau deja alte certificate de moștenitor emise înca din 1964 și 1970, care stabileau alți moștenitori legali. Certificatele de moștenitor din 1964 și 1970 au fost ascunse, în mod fraudulos, atât societății Aversa cât și instanței de judecată până la data de 03 martie 2015.

Conform adresei emise de Poliția Sectorului 2 București, certificatele de moștenitor din 1996, 1997 și 1999 fac obiectul unor investigații înca din anul 2014, ca urmare a unei plângeri penale formulate, iar rezultatul acestor investigații a confirmat că documentele folosite în proces sunt false.

Plângerea Aversa este împotriva unui notar public pentru săvârșirea infracțiunii de fals, dar și împotriva avocaților Liviu și Lucia Cherecheș pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals, aceștia furnizând servicii juridice conexe (participarea la expertize efectuate în dosar, obținerea documentelor de la autorități, cercetarea documentară), cei doi avocați coordonând defapt dosarul, conform plângerii.

De peste 15 ani, Lucia și Liviu Cherecheș sunt avocați specializați in litigii privind restituiri iar Aversa reamintește că acestia sunt, de asemenea, implicati în scandalul de demolare a grădinilor situate in Sos. Kiseleff nr. 45, Sectorul 1, Bucuresti, monument istoric reprezentand o miniatura a Gradinilor de la Versailles. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat în acest sens că „ia în considerare posibilitatea de a depune plângeri penale împotriva celor care demoleaza micul Versailles „.

Michael Topolinski afirmă: „Corupția în cazurile de retrocedare este foarte cunoscută în România, iar faptul ca DNA și procurorii se ocupă de urmărirea penală a infractorilor din acest domeniu, asigurand îmbunătățirea condițiilor pe piață pentru investitori, este un lucru pozitiv”.

În urma contestației formulate in Septembrie 2013 de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) cu privire la licitația organizată în vederea preluării fabricii de pompe Aversa SA, instanța a stabilit anul trecut că adjudecatara Aversa Manufacturing a îndeplinit toate condițiile specificate în caietul de sarcini.

Aversa Manufacturing este singurul producător de pompe centrifuge din România, produsele sale fiind utilizate în infrastructură, industria energetică, irigare și industria petrolieră.

Compania de stat Aversa SA este în insolvență de 7 ani și a fost privatizată în septembrie 2013. În urma câștigării licitației, Aversa Manufacturing a reușit să reia producția, să angajeze 270 de muncitori, să exporte și să colaboreze cu o gamă largă de clienți.

Aversa SA are o tradiție de peste 132 ani în furnizarea de pompe personalizate pentru infrastructura românească, produsele sale fiind de asemenea exportate în mai mult de 11 de țări.

Cookies