ARHIVA B365

Averea lui Voiculescu s-a prăbușit de la 1,5 miliarde la 230 milioane euro, conform TOP 300 Capital

În ediția din 2009 a TOP 300 Capital, familia Voiculescu se afla pe locul 2 cu o avere estimată la 1,5-1,6 miliarde de euro. În următorul an, Voiculescu a pierdut 3 poziții în clasament, iar averea s-a redus cu jumătate de miliard.

În următorii ani de criză, afacerile controlate de familia Voiculescu au mers din ce în ce tot mai prost, astfel că în 2014 averea lui Voiculescu a ajuns la 230-250 milioane de euro, potrivit capital.ro.

Punctul culminant s-a produs însă în vara anului trecut, când procurorii DNA au anunţat că au început urmărirea penală împotriva mogulului, a fiicei sale Camelia, a lui Sorin Alexandrescu (director general al Antena TV Group) şi a lui George Matiescu, directorul general al Intact Publishing SRL, în toamna aceluiaşi an cei patru au fost trimişi în judecată.

Potrivit procurorilor anticorupţie, inculpaţii se fac vinovaţi de şantaj sau complicitate la şantaj. Mai exact, ei ar fi luat parte la o acţiune concertată de intimidare a reprezentanţilor companiei RCS & RDS, prin care aceştia ar fi trebuit convinşi să semneze un contract în condiţiile dorite de proprietarii Antena TV Group.

Dar până să se ia o decizie definitivă în acest proces, familia Voiculescu a fost deja serios lovită de justiţie. După ce a a amânat cu ani buni, prin tot felul de tertipuri care de care mai discutabile, un verdict final în dosarul ICA, Dan Voiculesu a fost condamnat definitiv, în august 2014, la zece ani de închisoare. Potrivit magistraţilor, el se face vinovat de spălare de bani şi „a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor, respectiv împrumutul nereturnat, consacrată poate de cel mai cunoscut spălator de bani din toate timpurile, Meyer Lanski”.

Cazul a fost construit de procurori în jurul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, când una din firmele aparţinând milionarului a cumpărat de la stat, la un preţ de numai 104.000 euro, 3,6 hectare de teren şi câteva mii de metri pătraţi de construcţii situate în zona Băneasa din Bucureşti. Instanța a hotărât confiscarea terenului fostului ICA şi a clădirilor existente pe acesta (inclusiv blocul de birouri Grivco), confiscarea sediului posturilor TV Antena 1 şi 3 şi confiscarea a şase milioane de lei de la Camelia şi Corina Voiculescu, banii reprezentând contravaloarea acţiunilor la ICA donate lor de către tatăl lor. Magistraţii au mai decis şi ca Dan Voiculescu să plătească 3,5 milioane de dolari (contravaloarea chiriei încasate până în iunie 2006 de la Romtelecom pentru blocul de birouri ridicat pe terenul dobândit în mod fraudulos), fiicele sale urmând să achite la rândul lor contravaloarea respectivei chirii începând din iunie 2006 (dată la care au devenit acţionare majoritare în cadrul Grivco SA).

Continuarea pe capital.ro.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button