Aventuri în Piața Ion Mihalache, fostă 1 Mai, prin orbecăiala în care negustorii țipă după tine să cumperi. Și cum a fost alungat de aici Tzancă Uraganu

11 sept. 2023
600 Afișari
Aventuri în Piața Ion Mihalache, fostă 1 Mai, prin orbecăiala în care negustorii țipă după tine să cumperi. Și cum a fost alungat de aici Tzancă Uraganu
Aventuri Piața Ion Mihalache, fostă 1 Mai, prin orbecăiala în care negustorii care țipă după tine să cumperi. Și cum a fost alungat de aici Tzancă Uraganu | Sursa foto: Agerpres

Ion Mihalache, fostă „1 Mai”… Hală de piață? Un nasture ciobit, un balon de săpun, o devălmășie de nedescris. O unghie de la degetul mic. Unde-i inima pieții, taraba de legume? Greu de văzut. În întunericul zilei de vară crezi, bănuiești că se vând legume și fructe intrând printr-o ușă care scârțăie groaznic. O ușă care o dată deschisă te strivește de nu te dai la o parte. Iar când scârțăie ușa te arăți și tu musca pe care năvălesc negustorii.

Câțiva sunt în hala Pieței 1 Mai (Mihalache), îi numeri pe degete. Au toate legumele și fructele inventate pe lumea asta

Sar pe tine cu vorbe brute, neșlefuite. Vor să te prindă în amestecul lor de vorbe hămesite. E întuneric înăuntru și pare pustiul Saharei. Și, cum spuneam, oamenii-vânzători încearcă să vândă și ei de supraviețuire. Aici nu e ca la Crângași, acolo sunt ceva mai multe tarabe. Aici sunt vreo cinci, puse anapoda. În Crâmgași e lumină, aici îți bagi deștele-n ochi.

Orbecăiala pornește de la nume. Toată lumea o știe drept Piața 1 Mai. Nu e 1 Mai, este Ion Mihalache

De vreo 20 de ani i s-a schimbat numele, dar lumea tot de 1 Mai o știe. 1 Mai – denumirea e luată de o stradă din Drumul Taberei.

Orbecăiala, cum spuneam, continuă, că nu știi unde-i piața de legume

De jur împrejurul locului sunt buticăreli de toate felurile, burice ale locului băgat în boală. Buriceli făcute-n termopan de duzină. Și nici măcar acele buticăreli nu-s în viață. Sunt termopane cleioase de praf, ruginite de abandonuri. Piața e pe un colț ticsită de reclame ale acestor abandonuri, ale acestor sinucigașe încercări comerciale.

Tot ce rezistă în harababura din Piața Mihalache-1 Mai sunt crâșma și Orient

Deci, poți bea adălmașul, că de asta mergi în Piață. C-o cindirică amărâtă suntem cu toți datori. Și e Orient, 3 în 1: șaormărie, “împinge tava” de mâncare românească și un shopuleț de ore grele. Orient odihnește Hala, îi dă un stil, o față. O deschidere, o lumină. Cine nu știe șaormăria locului? Cine? Dă clasă tuturor, se bate în luptă dreptă cu oricine. Ultima mare luptă a dat-o cu Tzancă Uraganul.

Incredibilă rușine a pățit Tzancă în Piața Ion Mihalache

Ce clasă a luat de la Orient. Tzancă Uraganu și-a deschis shaormerie pe un colț, visavis de Orient, de Piața 1 Mai/Mihalache. La deschidere, de șmecher, a dat gratis peste 500 de shaorme. Oamenii au făcut coadă, s-au călcat în picioare să prindă gratuitatea. S-au blocat străzile Mironiuc și Maica Alexandra. Tzancă le-a cântat. A ieşit şi afară din șaormerie și le-a făcut toate plăcerile.

Și, peste 2 zile, bătea musca prin șaormerie. Și, în 2 luni, a venit Protecția Consumatorilor. Și Tzancă a dat niște explicații confuze. Că nu de la carnea împuțită s-a-nchis șandramaua. Nu, nu. Ci de la sosuri. Tzancă zicea că n-a ținut sosurile la 4-8 grade Celsius, ci la 9 grade. Și mai zicea că avea o folie în derivă pe frigider și avea o scară din bucătărie cu mici defecțiuni. Incredibil ce rușine a pățit Tzancă.

La șaormeria Orient, peste drum…

“Orient” e aici dintotdeauna, frate! E nonstop, la beție și la trezie. A crescut generații cu șaorma lui. Aici nu l-a înghițit pământul ăsta pe Tzancă, dar nici nu l-a vrut! L-a alungat. Acum e un ciufulici în locul șaormeriei lui Tzancă. Prea marea mândrie, fală nu convine aici. Pe Ion Mihalache, colț cu Clucerului și strada Ion Mincu. Între un Mega Image, bineînțeles, care suge măduva bietei pieți și un Fitness Mihalache, care umflă mușchii zonei. O zonă de case cuminți, șocate de desfășurarea de blocuri ucigașe, balauri de 10-12 etaje. O piață întunecată într-o zonă diformă.

Și c-un tramvai 45 care hârâie, gata să sară de pe șine drept în clădirea Pieții 1 Mai (Mihalache).

Uite aici și aventura din Piața Crângași

Cookies