Avantajul pădurilor mici dacă stai la bloc în București. ”Trebuie ferite de deșeuri și gunoaie, iar arborii bătrâni, înlocuiți”

10 nov. 2022
2951 afișări
Avantajul pădurilor mici dacă stai la bloc în București. ”Trebuie ferite de deșeuri și gunoaie, iar arborii bătrâni, înlocuiți”

”Pădurile dintre blocuri”. Așa sunt denumite grădinile care încă mai există printre blocurile construite înainte de 1989 în unele cartiere din capitală.

Organizația Garda civică de mediu spune că bucureștenii care au astfel de vegetație, lângă bloc, trebuie să se considere ”binecuvântați” și le transmite ce anume ar trebui să facă ca să le ofere mereu aer purificat.

”Cei care deschid fereastra și au o astfel de „pădure” în față, sunt binecuvântați!

Copacii maturi, vegetația nativă, solul mai fertil (dacă nu e lipsit de frunzele căzute toamna), vietățile care își găsesc refugiul acolo, toate ajută la purificarea aerului, la o retenție mai bună a apei, la captarea CO2, la mai multă răcoare în zilele toride de vară și multe alte avantaje, atât pentru om cât și pentru mediul înconjurător.”, spune Garda civică de Mediu.

Potrivit acesteia, autoritățile locale (primăriile de sectoare – n.r.), împreună cu locuitorii zonei, ar trebui să le aprecieze la adevărata lor valoare și să aibă grijă de ele. Ce ar trebui să facă:

  •  să nu fie poluate, adică să fie ferite de deșeuri și gunoaie,
  • să înlocuiască arborii bătrâni când e cazul,
  • să planteze alte plante native unde e loc,
  • câteva căsuțe speciale pentru păsările cântătoare ar aduce numai beneficii, dacă vor fi atrase să își facă casă acolo.

”Din punct de vedere sănătate, mediu și chiar economic, aceste „păduri urbane” sunt infinit superioare amenajărilor moderne, făcute pentru „decor”, nu pentru sănătate, adesea cu multe compromisuri față de natură.”, mai spune organizația civică de mediu.

În ultimul an, câteva dintre sectoarele Capitalei, în 2 și 6, primarii Mihaiu și Ciucu au dat dispoziție ADP-urilor să amenajeze grădinile interioare, să le curățe și să ofere vegetație fără să ceară bani asociațiilor de proprietari, pentru a fi considerate spații verzi utile.

Îți mai recomandăm și:

Cookies