Avalanşă de farduri şi rimeluri cancerigene în magazine VEZI AICI MĂRCILE

de:
13 apr. 2011
1 afișări
Avalanşă de farduri şi rimeluri cancerigene în magazine VEZI AICI MĂRCILE

Cele mai grave abateri descoperite de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vizează prezenţa unor substanţe posibil cancerigene în produsele cosmetice de tipul rujurilor, fardurilor şi rimelurilor, aflate la vânzare în magazinele din apropierea Capitalei.

„Au fost prelevate şi analizate probe de produse cosmetice comercializate de operatori economici din judeţul Ilfov, printre acestea lip glossul „Chissa”, fardul pentru obraz „Terracotta – Chissa, fardul pentru pleoape în 12 culori „Baolishi”, tuşul de ochi „Chissa”, mascara – Perfect Volume „Chissa”. Analizele efectuate de CNIEP Larex Bucureşti au determinat prezenţa de metale grele (crom, plumb şi cadmiu) în probele prelevate, contrar Directivei 76/768/EEC conform căreia acestea nu sunt admise în produsele cosmetice”, se precizează în raportul de control întocmit de comisarii ANPC.

Conform sursei citate, în lip glossul „Chissa” a fost determinată o cantitate de crom de 1,3 mg/kg şi plumb determinat de 0,6 mg/kg. În cazul fardului pentru obraz „Terracotta – Chissa”, valoarea cromului determinat este de 157,5 mg/kg şi plumb determinat de 6,7 mg/kg. Potrivit analizelor de laborator, fardul  pentru pleoape în 12 culori „Baolishi” deţine o cantitate de crom determinat de 27,23 mg/kg şi plumb determinat de 14 mg/kg, unele cutii prezentând şi cadmiu determinat de 1,6 mg/kg.

Pe lista neagră a cosmeticelor cancerigene, comisarii ANPC au mai pus şi tuşul de ochi „Chissa” cu crom determinat de 24 mg/kg şi plumb determinat de 2,8 mg/kg, precum şi mai multe Mascara – Perfect Volume „Chissa” cu crom determinat de 86 mg/kg.

Plumbul este conţinut în mai mult de jumătate din rujuri, conform unui studiu realizat de Coaliţia pentru Cosmetice Sigure din SUA. Potrivit documentului, aplicat de două-trei ori pe zi, în fiecare zi, utilizatoarea creşte riscul de expunere, fiindu-i astfel afectat sistemul hormonal. Plumbul mai poate provoca de asemenea probleme comportamentale, de memorie şi de limbaj, dar poate conduce şi la o creştere a agresivităţii. Cei mai vulnerabili consumatori sunt copiii şi femeile însărcinate.

Toate produsele cosmetice periculoase au fost retrase de pe piaţă şi distruse, au anunţat comisarii ANPC. Vânzătorii au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională în cuantum de 6.000 de lei.

La controlul anterior în domeniul comercializării produselor cosmetice, inspectorii au analizat 18 probe, fiind descoperite abateri în 80% din probele de rujuri prelevate, printre mărcile cu conţinut mare de plumb şi crom numărându-se rujurile „Moda Young”, „Ruby Rose”, „True Lover” şi „Lip Stick Mile”.

Cookies