ȘTIRI

Autostrada Orăştie-Sibiu o ia la vale

La opt luni de la inaugurare, o autostradă nouă a luat-o la vale. Este vorba despre 22 de kilometri din şoseaua Orăştie-Sibiu. Terasamentul stă să o ia la vale, o placă de beton s-a spart deja, iar ţevile de scurgere sunt îndoite. Pe cei 22 de kilometri ai tronsonului dintre Cunţa şi Sălişte sunt două zone cu probleme: la dealul de la Apoldu şi la viaductul Aciliu, lung de un kilometru şi înalt cât un bloc cu 20 de etaje.

Terasamentul dă semne că o ia la vale: un parapet e îndoit, o placă de beton este spartă, un semn rutier – strâmbat, iar țevile de scurgere sunt îndoite. În plus, viaductul care a costat 44 de milioane de euro s-ar putea transforma acum într-o capcană pentru şoferi, potrivit Digi24.ro. 

„Dacă se produc tasări şi alunecări ale rampei sub viaduct, atunci este foarte grav. Înseamnă că execuţia, poate şi proiectarea, dar şi execuţia au fost prost realizate. Şi atunci se pot obţine nişte tasări diferenţiate foarte mari între rampa de acces pe viaduct şi viaductul propriu zis. Putem să mergem către viaduct şi să constatăm că viaductul este mai sus decât zona de pământ armat”, a declrat Nicolae Boţu, profesor la Facultatea de Construcţii din Iaşi.

Situaţia, care poate duce la accidente grave, este cunoscută de autorităţi, care păstrează însă tăcerea.

Într-un raport realizat la comanda CNADNR de preşedintele Societăţii Române de Geotehnică se arată clar că alunecările de teren sunt marea problemă a celor 22 de kilometri de şosea rapidă.

Raportul spune că excavaţiile au fost realizate fără un plan clar şi pe suprafeţe mult prea mari. În plus, timp de aproape un an şi jumătate, lucrările au fost sistate fix în zonele instabile, fără a se lua măsuri de protecţie şi reparare a suprafeţelor fisurate, aşa că apa adunată în urma precipitaţiilor a pătruns uşor în teren.

Raportul mai arată că nu s-au protejat lucrările nici pentru perioada de îngheţ – dezgheţ. Execuţia defectuoasă a dus şi ea la apariţia unor noi zone cu probleme.

Cei 22 de kilometri de drum au fost inauguraţi cu două zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale de anul trecut. Bucata de şosea a costat statul român aproape 183 de milioane de euro. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button