ARHIVA B365

Autostrada București-Ploiești s-a împotmolit în Becali și Negoiță. CÂȚI BANI iau pe exproprieri

Dacă în vremurile când proprietarii puteau bloca exproprierile cerând prețuri mari pe teren să ai pământ în zona autostrăzii putea fi o afacere, acum proprietarii nu se aleg cu mare lucru, prețurile fiind fixe și exproprierea făcându-se automat.

Becali va trebui să cedeze statului 1.288 de mp de teren în Voluntari, teren arabil, pentru care va primi despăgubiri în valoare totală de 111.000 de lei, ceea ce înseamnă un preț de mp de doar 86 de lei, adică mai puțin de 20 euro pe mp.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, cedează în favoarea statului  8.300 de mp, iar statul cumpără acest teren la suma de 718.631 de lei. Prețul pe mp este același.

Familiile Becali și Negoiță au avut deja terenuri expropriate pentru această autostradă, dar în zona Pipera:

Autostrada va începe, în oraș, din şoseaua Petricani sau de pe strada Gherghiţei din Colentina. Drumul traversează calea ferată Bucureşti-Constanţa şi câmpurile din Pipera, până la centura de nord.

În loc de două benzi, aşa cum se stabilise iniţial, drumul va avea câte o bandă în plus pe fiecare sens.

Printre expropriaţii despăgubiţi de stat se numără Lucian Becali şi Ionuţ Negoiţă, care au primit 55.000 de euro pentru 8.000 de metri pătraţi şi, respectiv, 150.000 de euro, pentru 7.500 de metri pătraţi.

Gigi Becali visa însă la despăgubiri de un milion de euro, în urmă cu ceva ani, iar Ionuț Negoiță cerea chiar patru milioane de euro.

În ceea ce priveşte porţiunea până în centura Capitalei, Septimiu Buzașu, secretar de stat la Transporturi, a precizat că lucrările vor fi finalizate abia peste doi ani de când se vor termina toate exproprierile, conform capital.ro.

Potrivit lui Septimiu Buzaşu, tronsonul de 6,5 km a fost împărţit în două bucăţi: între km 0 şi km 2, unde nu sunt făcute exproprierile, şi km 2 – km 6,5, unde ordinul de executare a fost emis în luna aprilie 2012, iar stadiul fizic al lucrărilor este de 10%.

„Termenul este de doi ani de zile de la terminarea exproprierilor. Mai avem de expropriat 150.000 de metri pătraţi. Toate suprafeţele sunt cuprinse într-un proiect de Hotărăre de Guvern, care se află în proces de avizare”, a explicat Buzaşu.

El a adăugat că pentru toată autostrada Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a fost nevoită să expropriere o suprafaţă totală de teren de 4,5 milioane de mp.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button