Autorităţile iau măsuri: Începe cruciada împotriva câinilor maidanezi la Bucureşti

de:
04 sept. 2013
0 Afișari
Autorităţile iau măsuri: Începe cruciada împotriva câinilor maidanezi la Bucureşti

De săptămâna viitoare, hingherii Capitalei vor interveni intensiv pentru a captura și steriliza câinii maidanezi la nivelul Capitalei. După ce timp de patru ani de zile hingherii Capitalei au lucrat doar în trei mașini și opt oameni, se pare că aceștia vor beneficia de „întăriri” sub forma unor firme private și vor desfășura un plan amplu de capturare a câinilor vagabonzi. 

„În primul rând vom rezolva zonele cu câinii agresivi și în al doilea rând ne dorim să sterilizăm câinii non-agresivi. Se va acționa pe baza unor zone de intervenție structurate pe o hartă. Vrem să prindem peste 130-150 de câini pe zi, de la maxim 30 câți prindem în prezent. Momentan acționăm în jurul școlilor și grădinițelor pentru că începe școala și nu vrem să avem probleme, cu parcurile am terminat în august”, a declarat pentru B365.ro Răzvan Băncescu, directorul de proiect al ASPA. Acesta a precizat că intervențiile se vor desfășura pe baza sesizărilor cetățenilor și a hărții câinilor agresivi, publicată în mai de B365.ro, care arată zonele în care au loc cele mai multe mușcături ale câinilor din București. 

Proiectul pentru interzicerea hrănirii câinilor pe domeniul public va fi propus din nou spre aprobare, după ce a fost respins în mai de aleșii Capitalei la presiunea asociațiilor care susțin câinii vagabonzi. „Vom relua proiectul cât de repede legal se poate, pentru că haitele din cauza asta se formează”, a punctat Răzvan Băncescu.

Citește și Băsescu CERE EUTANASIEREA maidanezilor: „Câinii nu sunt mai presus de oameni!”

Șeful ASPA ne-a dezvăluit și care este strategia ASPA din următoarele luni:

„Scopul nu este să-i strângem pe toți și să îi ținem în adăposturi, pentru că nu toți cei 64.000 de câini din București sunt agresivi. Problemele astea de 60.000 de mușcături (n.r. pe an în București) sunt făcute de maxim 10.000 de câini. Noi punctual trebuie să identificăm câinii ăia și să îi retragem din teren și să spargem haitele agresive.Câinii care nu sunt agresivi vor fi sterilizați și reteritorializați”

Conform statisticilor oficiale ale Institutului Matei Balș și ale ASPA, circa 1.300 de persoane sunt mușcate de câini, lunar, în București, oraș care adăpostește peste 64.000 de mii de câini vagabonzi. În acest moment, autoritatea care se ocupă de problema maidanezilor, ASPA, are doar trei mașini cu care execută serviciile, insuficiente pentru numărul mare de haite de maidanezi existente pe străzile Bucureștiului. 

„Din 2009 avem la dispoziție doar trei mașini și opt oameni. Acum contractăm mai multe firme care se aliniază la prețul cel mai mic, pe baza unui acord cadru. Toate trebuie să aibă dotările necesare, conform documentației, ca să putem să intrăm de săptămâna viitoare pe treabă. Vrem să avem minim 10 mașini în plus, adică 13 mașini în total”, ne-a declarat Băncescu.

Procedura pentru achiziția serviciilor a început încă din luna mai, când a fost aprobat proiectul de externalizare, către firme private, a serviciilor de capturare, sterilizare și capturare. În 2013 Primăria Capitalei a alocat fonduri suplimentare față de alți ani în gestionarea problemei câinilor maidanezi, de aproximativ 3,2 milioane de euro, de trei ori mai mari decât în anii precedenţi. 

Citește și: HARTA agresiunilor câinilor vagabonzi: Unde riști să fii mușcat în București

În 2001-2002, când legislaţia prevedea eutanasierea maidanezilor, străzile Capialei au fost curăţate de 81.566 de câini.  Legea prevedea iniţial şi eutanasierea câinilor abandonaţi, însă în 2008 a fost modificată din cauza presunilor iubitorilor de câini comunitari. Acum, eutanasierea este permisă acum doar în cazul animalelor bolnave şi violente, astfel încât câinii strânşi de hingheri sunt găzduiţi pe banii publici în adăposturile primăriilor, de unde pot fi daţi spre adopţie. În acelaşi timp, câinii rămaşi liberi pe străzi sunt hrăniţi în continuare şi stimulaţi astfel să se înmulţească, iar efectele acestui fenomen se pot vedea în fiecare zi în București.

Luni, un copil de patru ani a fost omorât de câini în Capitală, pe un teren viran proprietate privată de lângă Parcul Tei. Scena de groază s-a petrecut sub ochii îngroziţi ai fratelui copilului care a fost și el atacat de haita agresivă de șase câini. Se pare că cel mai agresiv dintre câini, care avea și urme de sânge la gură, fusese adoptat de un ONG

Bucureştenii care vor să ceară sterilizarea sau capturarea unor câini agresivi, pot apela către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, la telefon 021.312.95.55 , pe email la relatiicupublicul@aspa.ro, sau folosind formularul de contact de aici

Cookies