Autobuzul cu hidrogen ajunge la București, după ce a fost testat la Constanța GALERIE FOTO

19 nov. 2021
1582 Afișari
Autobuzul cu hidrogen ajunge la București, după ce a fost testat la Constanța GALERIE FOTO
Autobuzul cu hidrogen ajunge la București, după ce a fost testat la Constanța GALERIE FOTO

Autobuzul Solaris cu hidrogen, testat în aceste zile în municipiul Constanța, va avea următoarea oprire la București.

Un autobuz electric cu sursă de alimentare pe bază de hidrogen efectuează, în aceste zile, mai multe curse demonstrative în municipiul Constanța și în localitățile apropiate. Autobuzul a fost testat și la Cluj și va face un tur prin 12 orașe. Următorul oraș unde va ajunge autobuzul cu hidogen, lansat la Stockholm în 2019, este București.

Tur național prin 12 orașe cu autobuzul viitorului

Autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen, care are zero emisii, va circula în 12 orașe din România în cadrul unui tur național, pentru a fi testat de administrațiile locale, în vederea familiarizării cu cea mai nouă tehnologie de propulsie și a conștientizării eficienței folosirii hidrogenului ca sursă de energie complet curată și a diminuării emisiilor poluante de dioxid de carbon.

Timp de două luni, autobuzul Solaris cu hidrogen va fi prezent în douăsprezece orașe din România după următorul traseu: Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Sfântu Gheorghe, Iași, Galați, Constanța, București, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara și Oradea, potrivit unui comunicat al producătorului.

Turul autobuzului Solaris Urbino 12 cu hidrogen prin cele douăsprezece orașe din România cuprinse în traseu este realizat în colaborare cu Linde Gaz România, partener care asigură alimentarea acestuia cu hidrogen.

Niciun mijloc de transport public cu hidrogen nu circulă în România

Potrivit reprezentanților Solaris în România, până în prezent, nicio municipalitate din țară nu a plasat comenzi pentru autobuzele cu hidrogen, însă există un interes la nivelul mai multor administrații locale pentru achiziționarea unor astfel de vehicule.

La nivel european, compania Solaris a preluat deja comenzi pentru livrarea a zeci de autobuze Urbino 12 cu hidrogen către operatori de transport public din Germania, Olanda, Italia, Suedia și Austria, fiind totodată prima companie care a început producția în masă pentru acest tip de vehicul.

De asemenea, autobuze Solaris cu hidrogen au fost deja livrate și folosite în ciruitul de transport public în orașele Köln (Germania) și Bolzano (Italia). Conform previzunilor pieței, segmentul autobuzelor urbane alimentate cu hidrogen va crește exponențial în următorii zece ani, și va constitui până în 2030 o parte substanțială a flotei de vehicule de transport în comun din Europa.

Lansat în iunie 2019, la Summitul Global pentru Transport Public (UITP) din Stockholm, Solaris Urbino 12 este alimentat cu hidrogen și oferă o autonomie de până la 400 km, păstrând în același timp toate avantajele unui motor electric.

Autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen este caracterizat de un nivel scăzut de zgomot în timpul deplasării, ce garantează o experiență plăcută de călătorie atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri. Mai mult, confortul pasagerilor va fi asigurat și de o serie de beneficii precum: sistemul de climatizare, camerele de supraveghere, dar și un sistem modern de informare. De asemenea, aceștia își vor putea reîncărca dispozitivele mobile în porturile USB disponibile, în timp ce persoanele cu mobilitate redusă vor avea la dispoziție o rampă și un compartiment pentru scaune cu rotile, se arată în descrierea oferită de producătorul Solaris Bus & Coach.

Cookies