Autobuzul care nu se mișcă din stația Vaccin. Cum se implică STB în campania de vaccinare

05 mai 2021
299 Afișari
Autobuzul care nu se mișcă din stația Vaccin. Cum se implică STB în campania de vaccinare

Primul centru de tip drive-thru din București, amplasat în Piața Constituției, s-a dovedit a fi un adevărat succes, fiind imunizate câteva mii de persoane de când centrul s-a deschis pe 29 aprilie. Acest centru este caracterizat de rapiditatea cu care sunt imunizați pacienții - media este de un pacient la fiecare minut. Asistentele medicale așteaptă bucureștenii sub un pavilion pentru a le administra serul anti-COVID 19, iar o dată la câteva minute intră în autobuzul modificat în centru portabil de vaccinare, pentru a lua doze de vaccin, mănuși, ace și seringi.

Centrul de vaccinare drive-thru din Piața Constituției a fost unul dintre cele mai căutate de bucureșteni în ultimele zile, tocmai datorită ușurinței cu care se pot imuniza – nu este nevoie de înscriere pe platforma RoVaccinare și nici de programare. Cetățenii trebuie doar să completeze chestionarul de triaj care poate fi descărcat de pe acest link și să aibă asupra lor actul de identitate.

Cu ce este diferit acest centru față de celelalte din București

Spre deosebire de celelalte centre din Capitală, centrul drive-thru din Piața Constituției este „pe roți”, și nu doar pentru că pacienții vin cu mașinile, centrul propriu-zis este organizat într-un autobuz al Societății de Transport București (STB). Autobuzul, model Mercedes-Benz Citaro, care a fost colantat cu însemnele campaniei RoVaccinare și cu textul „Centru de vaccinare drive-thru” pe toate părțile, servește drept centru de vaccinare în toată regula. Asta nu înseamnă că persoanele care se imunizează intră în mijlocul de transport în comun, ci doar că autobuzul a fost modificat la interior pentru a putea stoca frigiderele cu gheață carbonică unde se stochează serul anti-COVID 19, dar și consumabilele necesare – măști, mănuși, vizoare, combinezoane, ace, seringi și dezinfectant.

Până la ce dată va poposi autobuzul în stația „vaccin”?

Popularitatea acestui centru de vaccinare a dus la deschiderea în săptămânile următoare a mai multor astfel de centre de imunizare în Capitală, autoritățile sperând să existe cât mai repede posibil cel puțin câte un centru de vaccinare drive-thru în fiecare sector al Bucureștiului.

Centrul din Piaţa Constituţiei dispune de patru fluxuri de vaccinare, este deschis de luni până duminică, între orele 08:00 – 20:00, iar vaccinul pus la dispoziție pentru acest centru este cel produs de Pfizer-BioNTech.

Potrivit Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV) în centrele de tip drive-thru se pot imuniza persoanele care se deplasează cu mijloace auto, precum autoturismele, motocicletele, scuterele etc.

Vaccinarea se realizează fără a se face o programare în prealabil pe platforma RoVaccinare, datele persoanelor urmând a fi introduse ulterior în Registrul Electronic Național de Vaccinare.

La acest centru drive-thru, Primăria Capitalei a alocat 40 de medici și asistenți și 20 de registratori, responsabili cu logistica și aspectele administrative ale centrului.

Centrul de vaccinare amplasat în Piața Constituției va funcționa până pe 12 septembrie 2021.

Cookies