Autobuzele turistice de pe linia „Bucharest City Tour” vor circula mai puţin în Capitală

de:
24 apr. 2015
0 afișări
Autobuzele turistice de pe linia

„Ne-am propus să scoatem linia turistică pe traseu pe 15 mai. De data aceasta nu va mai fi ca în anii trecuţi, va circula doar până pe 15 octombrie. Am luat în considerare şi faptul că primăvara se cam lasă de aşteptat şi toamna, în general, după 15 octombrie, încep ploile şi nu se mai justifică utilizarea autobuzelor turistice. Aşadar, linia turistică va fi în traseu între 15 mai şi 15 octombrie. Înainte circula în perioada 1 mai – 30 octombrie. Oricum cererea era extrem de scăzută după 15 octombrie şi nu se justifica”, a explicat, pentru B365.ro, Vincenţiu Daniel Antonescu, directorul general al RATB.

Potrivit şefului RATB, chiria pentru un autobuz de pe linia Bucharest City Tour a fost majorată cu 1.000 de euro pe lună fără TVA, faţă de cea percepută în anul anterior, până la 6.000 de euro pe lună fără TVA, dar, având în vedere faptul că s-a redus programul de circulaţie cu o lună, RATB nu mai trebuie să plătească în plus faţă de anii anteriori. „Chiria a fost majorată prin hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa, iar modificarea ne-a fost comunicată la începutul acestui an”, a mai spus directorul general al RATB, pentru B365.ro.

RATB a publicat, marţi, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), o invitaţie de participare la cererea de ofertă, pentru închirierea a patru autobuze turistice etajate, fără şofer, pentru turul oraşului. Valoarea estimată a contractului este de 120.000 de euro fără TVA, iar perioada de închiriere este de 5 luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este luni, 4 mai, la ora 11.30, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Vincenţiu Daniel Antonescu mai spune că, având în vedere că se reduce perioada în care vor circula autobuzele turistice, există posibilitatea să crească şi profitul obţinut de pe urma utilizării acestei linii.

Conform ultimului anunţ de atribuire postat în SEAP, RATB a plătit anul trecut, pentru patru autobuze, pe o perioadă de şase luni, 120.000 de euro fără TVA, echivalentul a 535.500 de lei. În total, suma alocată anul trecut închirierii celor patru autobuze pe o perioadă de şase luni se ridică la 148.800 de euro cu TVA inclus.

Câţi călători au circulat cu linia turistică Bucharest City Tour

În 2014, numărul călătorilor care au vizitat Bucureştiul cu autobuzele double decker a fost de 44.073, dintre care 40.144 adulţi şi 3.929 copii cu vârsta între 7 şi 14 ani, potrivit unui comunicat de presă remis anterior de RATB. Astfel, încasările RATB din operarea liniei turistice s-au ridicat la peste 1 milion de lei.

Având în vedere că prețul unui bilet pentru un adult pe traseul Bucharest City Tour costă 25 de lei, RATB ar trebui să vândă în fiecare lună 4.400 de bilete, adică 146 pe zi, pentru a amortiza prețul închirierii. 

În ciuda majorării chiriei RATB plătește şi în acest an, ca şi anul trecut, mult mai puțin comparativ cu anul 2013, când, tot pentru patru autobuze, RATB a plătit 1,1 milioane de lei către regia din oraşul Constanţa.

Linia turistică a RATB funcționează pe un traseu cu o lungime de 15,4 km, ce cuprinde 14 staţii şi poate fi parcurs în aproximativ 50 minute: Piaţa Presei, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Palatul Parlamentului, Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle, Şos. Kiseleff şi Piaţa Presei. Tarifele de transport pentru această linie sunt neschimbate: 25 lei/card, pentru adulţi şi 10 lei/card, pentru copiii cu vârste între 7 şi 14 ani. Copiii cu vârsta de până la 7 ani, însoţiţi de adulţi, beneficiază de transport gratuit. Cardul de călătorie este valabil 24 de ore de la prima validare şi se poate procura din autobuzele turistice. 

Turiştii au la dispoziţie ghiduri audio în limbile română, engleză, franceză şi italiană, hărţi şi pliante, cu informaţii despre obiectivele turistice de pe traseu, precum şi conexiune la internet prin sistem wireless, gratuit. Pentru promovarea ofertei, a fost întocmită şi harta „Bucharest City Tour”, cu un design nou şi atractiv, care, pe lângă datele generale, privind traseul şi funcţionarea liniei (program, preţ, staţii), oferă şi informaţii despre posibilităţile de petrecere a timpului liber în Bucureşti.

O altă sursă de informaţie pentru turişti, o reprezintă flyerele „Bucharest City Tour”, ce conţin informaţii generale bilingve (română şi engleză), privind linia turistică şi sunt disponibile în camerele hotelurilor partenere în acest proiect, precum şi în centrele de vânzare RATB, în punctele de informare turistică, în aeroport şi în principalele gări din Bucureşti.

Proiectul Bucharest City Tour a fost initiat de Regia Autonoma de Transport Bucuresti si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului la data de 28 iulie 2011. Numărul de pasageri ai rutei turistice a crescut exponenţial de la lansare până în prezent, conform datelor RATB. În 2011, peste 27.000 de turişti au circulat cu linia turistică a RATB, iar în 2012, autobuzele Bucharest City Tour au plimbat 40.000 de turişti. Numărul călătorilor înregistrat în 2014 – 44.073 de persoane – a fost uşor mai scăzut faţă de anul 2013, când s-au înregistrat 44.521 călători, dintre care 40.589 adulţi şi 3.932 copii.

Cookies