După ce noaptea trecută Aurora Boreală a fost vizibilă din București, și nu mai, mai multe persoane au devenit suspicioase, considerând că fenomenul nu a fost unul adevărat. Astronomii au revenit cu o serie de precizări pentru a clarifica situația.
În seara de 5 noiembrie 2023 Aurora Boreală a putut fi văzută și admirată din România. Aceasta a colorat cerul de deasupra țării noastre în nuanțe de roșu și roz.
Fenomenul extrem de rar pentru această zonă a avut loc în urma unei erupții solare, conform oamenilor de știință.
Cu toate că astea, au existat persoane din București cât și alte județe, care au negat autenticitate Aurorei Boreale. Mai precis, anumiți oameni sunt de părere că luminile de pe cer au fost artificiale.
Pentru a clarifica nelămuririle bucureștenilor, și nu numai, AstroInfo a făcut următoarele precizări:
Am primit mai multe comentarii și mesaje cum că apariția Aurorei Boreale din seara zilei de 5 noiembrie 2023 ar fi fost una artificială.
Acest lucru nu este adevărat, aurora de aseară fiind rezultatul erupției solare care s-a produs pe 3 noiembrie 2023, astfel că fenomenul a coborât mai mult spre Ecuator, fiind observat și din țări aflate mai la sud de România cum ar fi Bulgaria, Grecia și Italia.
Tot datorită intensității erupției solare și densității particulelor în vântul solar care a ajuns în atmosfera Pământului, aurora a fost foarte strălucitoare și destul de extinsă pentru a fi observată pe scară largă vizual și fotografic. Astfel de apariții sunt foarte rare pe cerul României.
Un alt element care a stârnit îndoieli în rândul oamenilor, în ceea ce privește fenomenul atât de rar pe cerul României, a fost culoarea.
Astronomii au explicat că românii au putut vedea partea superioară a aurorei, aflată la altitudini de peste de 200 km, de aici și culoare roșie.
Culorile Aurorei Boreali sunt diferite în funcție de locul de unde sunt observate. Oamenii de știință au transmis și o diagrama astfel încât oamenii să poată înțelege mai bine fenomenul:
Aurora boreală este un fenomen luminos, ce se produce atât în atmosfera Pământului, cât fi în atmosfera altor planete sau sateliți. Ea apare în urma unor perturbări produse de vântul solar în magnetosferă.
În mod normal, acestea sunt vizibile în apropiere ce Cerul Polar.