Augustin Zegrean, reales preşedintele CCR

de:
10 iun. 2013
0 Afișari
Augustin Zegrean, reales preşedintele CCR

Imediat după realegerea sa, Zegrean a estimat că noul său mandat de preşedinte nu va aduce schimbări fundamentale în cadrul Curţii. „Cred că acest mandat va fi la fel cu celălalt. Noi ne-am făcut datoria de a fi garanţi ai supremaţiei Constituţiei, de a respecta legea şi de a-i face şi pe alţii să o respecte”, a declarat Augustin Zegrean, citat de rtv.net.

Zegrean a salutat şi intrarea în CCR a celor trei noi membri. Lui Valer Dorneanu i-a apreciat experienţa acumulată în îndeplinirea unor demnităţi majore în stat, Monei Pivniceru cele două doctorate în ştiinţe juridice, iar lui Daniel Morar activitatea ca procuror-şef al DNA. „Această Curte nu va fi mai prejos decât cea dinainte, dar va fi mai tânără. Dacă până acum, vârsta cumulată a judecătorilor Curţii era la vreo 600 de ani, acum a coborât la circa 520”, a spus preşedintele CCR.

El nu a exclus însă ca şi pe viitor unele decizii ale Curţii să fie contestate public, Zegrean arătând că până şi cea mai puternică şi mai veche Curte Constituţională din Europa, cea din Germania, are de înfruntat aceleaşi probleme. „N-avem cum să facem să convină tuturor deciziile Curţii”, a mai spus Zegrean.

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu îi înlocuiesc pe judecătorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat mandatul pe 8 iunie. Cei trei judecători şi-au preluat, luni, mandatele la Curtea Constituţională.

Morar, Pivniceru şi Dorneanu au depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Traian Băsescu şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.

Cookies