ARHIVA B365

Augustin Zegrean, despre Dosarul „Erata”: Nu mi se aduce nicio acuzație, am fost audiat ca martor

Șase din cei nouă judecători ai CCR sunt anchetați de procurorii din subordinea procurorului general al României, Tiberiu Nițu, pentru că au invalidat referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a fost audiat miercuri la Parchet. Zegrean a declarat că rezultatul votului a fost stabilit de Biroul Electoral Central și nu de CCR care doar a dat o decizie în acest caz. 

„Le-am răspuns tot ce m-au întrebat, în legătură cu erata, dacă prin asta s-au modificat sau nu rezultatele referendumului și nu s-au modificat. Ce am primit de la BEC am dat mai departe. Nu mi se aduce nicio acuzație, am fost audiat ca martor”, a spus Zegrean la ieșire din sediul Parchetului, potrivit realitatea.net.

El a adăugat că erata CCR a fost întocmită la el în birou, și nu la CSM și că de fapt a fost o eroare, deoarece a fost setat greșit calculatorul.

CITEȘTE ȘI: Șase judecători CCR, anchetați pentru că au invalidat referendumul din 2012

Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar în care investighează modul în care judecătorii Curții Constituționale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu.

Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotărâre cu privire la organizarea referendumului, însă a constatat că din acea hotărâre lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-și exprime opțiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.

După publicarea hotărârii, a fost adăugată o erată prin care se menționa faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, și anume, peste 18 milioane de români.

Prin această erată a fost blocată inițiativa Guvernului de a efectua un minirecensământ pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe românii plecați din țară de mai mult timp.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button