ARHIVA B365

Augustin Lazăr susţine joi, la CSM, interviul pentru funcţia de Procuror General al României

Conform procedurii, proiectul de management al procurorului Augustin Lazăr a fost pus în dezbatere publică, la data de 4 aprilie, urmând ca joi, 21 aprilie, magistratul să susţină interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. Ulterior, vineri, pe data de 22 aprilie, avizul va fi transmis către Ministerul Justiţiei, urmând ca propunerea ministrului Justiţiei să fie înaintată Preşedintelui României, Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Din proiectul de management al lui Augustin Lazăr reiese că unul dintre obiective sale este „pregătirea unor procurori cu vocaţie europeană” dar şi necesitatea de a „elabora un ghid de bune practici în materia cooperării judiciare internaţionale”. De asemenea, magistratul subliniază „importanţa conduitei în mediul judiciar, a capacităţii de comunicare cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar şi administrativ, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, operatorii de intelligence, reprezentanţii mass-media care reflectă activitatea organelor judiciare ca formatori de opinie inclusiv în domeniul înfăptuirii justiţiei”.

Augustin Lazăr are în vedere „elaborarea unei strategii privind modul de sesizare a parchetelor, care să prevadă noi surse de sesizare, mai ales privind infracţiunile grave (surse deschise, numere Telverde, sesizări ale instituţiilor şi persoanelor cu atribuţii legale în acest sens), modul în care circulă, pe cale administrativă, modul de verifîcare a îndeplinirii, de către subiectele obligate, a obligaţiilor legale de sesizare a parchetului ” dar şi efectuarea unui schimb permanent de informaţii cu instituţiile care au obligaţii legale în domeniu, se mai arată în documentul citat.

Alte priorităţi ale procurorului sunt legate de elaborarea unei metodologii privind luarea măsurilor asigurătorii, dar şi o strategie de modernizare a informatizării.

Augustin Lazăr are o vechime, în funcţia de procuror, de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. El este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate în care a coordonat şi a instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button