Au venit din București și-au dat nas în nas cu ursoaica. Povestea turiștilor salvați în Harghita de jandarmi

01 dec. 2021
4646 afișări
Au venit din București și-au dat nas în nas cu ursoaica. Povestea turiștilor salvați în Harghita de jandarmi
Au venit din București și-au dat nas în nas cu ursoaica. Povestea turiștilor salvați în Harghita de jandarmi. Sursa foto: Unsplash

Doi turiști din Capitală ce se aflau miercuri în drumeție s-au întâlnit cu o ursoaică însoțită de puii săi. Incidentul s-a produs în județul Harghita, pe traseul ce urcă spre vârful Suhardul Mic, în apropierea stațiunii Lacul Roșu. Din fericire, aceștia au fost aduși în siguranță în parcare de jandarmii montani.

Doi turiști veniți din București în județul Harghita au apelat miercuri, 1 decembrie, numărul de urgență 112 după ce au văzut la mică distanță o ursoaică cu pui. Incidentul s-a petrecut pe un traseu frecventat, la doar 50 de metri de vârful Suhardul Mic, în apropierea stațiunii Lacul Roșu, potrivit Mediafax.

Cei doi turiști bucureșteni au fost salvați de jandarmii montani

Din fericire, un echipaj de jandarmi montani a putut interveni și s-a întânit cu cei doi turiști bucureșteni. Totuși, cât timp aceștia se aflau pe drum, turiștii au primit îndrumări de la dispecerul 112.

Astfel, turiștii au fost sfătuiți să lase în urmă mâncarea pe care o aveau la ei, pentru ca urșii să meargă după aceasta în timp ce ei să se retragă încet și cu grijă spre stațiune. În cele din urmă, aceștia s-au întâlnit cu jandarmii montani care i-au escortat până la parcarea unde și-au lăsat mașina.

„Jandarmul aflat în serviciu la Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, operator la SNUAU 112, i-a sfătuit pe aceştia să lase în urma lor alimente pe care aceştia le aveau asupra lor, astfel ca animalele sălbatice să fie atrase de acestea, iar ei să se retragă încet spre staţiune. Turiştii au urmat sfaturile primite, iar la scurt timp s-au întâlnit cu jandarmii care i-au coborât în siguranţă la maşina aflată în parcare”, au transmis jandarmii.

Mai mult, echipajul de jandarmi a mai întors din drum un bărbat în vârstă care dorea să ajungă tot la vârful Suhardul Mic.

Număr tot mai mare de apeluri de salvare primite de jandarmii din Harghita

De asemenea, jandarmii au precizat ca, în cazul în care turiștii ajung în astfel de situații extreme, trebuie ca aceștia să sune imediat la 112, și se îndepărteze cât pot ei de mult de animalele sălbatice. Mai mult, autoritățile sfătuiesc puternic împotriva hrănirii și filmării sau fotografierii îndeaproape a animalelor sălbatice.

„Dacă în 2020 au fost primite un număr de 200 de apeluri la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, prin intermediul SNUAU 112, până la ora actuală, au fost primite aproape 490 de apeluri, care au necesitat intervenţia unor echipaje de intervenţie, fie formate doar din jandarmi, fie din jandarm şi poliţist. Pe lângă acestea, există şi situaţii în care jandarmii au fost sesizaţi direct în teren de către oameni, ori s-au autosesizat cu privire la prezenţa urşilor în apropierea aşezărilor umane”, se mai arată în comunicat.

Cookies