ARHIVA B365

Au scăzut chiriile în zonele de lux: Chirie de 260 de euro, în Băneasa, în ansambluri imobiliare

Ca și în materie de vânzări, nordul Capitalei poate fi considerat un veritabil „pol al luxului” la capitolul închirieri de apartamente – dat fiind că acesta reunește unele dintre cele mai exclusiviste oferte în ansambluri rezidențiale nou-construite. Tot în nord – în zona Băneasa, mai exact – pot fi găsite însă și locuințe noi mai accesibile, apropiate chiar de prețurile apartamentelor vechi din oraș, scrie imobiliare.ro.

Pretențiile proprietarilor din această zonă variază în funcție de suprafața și localizarea exactă a proprietăților, precum și în funcție de calitatea finisajelor și dotărilor oferite, spune Mihai Rusti, consultant imobiliar specializat pe nordul Capitalei. În afară de chiria propriu-zisă, un alt factor important de luat în seamă ține de costurile de mentenanță pentru ansamblurile respective, precizează acesta.
Potrivit ofertelor listate pe Imobiliare.ro, în zona Băneasa, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 260 de euro pe lună (pentru o unitate locativă de peste 40 de metri pătrați utili în cadrul complexului Greenfield) și ajung până la 500 de euro pe lună (pentru o locuință de aproape 50 de metri pătrați din ansamblul Jandarmeriei Residence). Pentru unitățile locative cu două camere, prețurile se încadrează între 400 de euro pe lună (pentru un apartament cu o suprafață de 50-60 de metri pătrați) și ajung până la 850 de euro pe lună (pentru o locuință de aproape 90 de metri pătrați, situată în zona Străulești). Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, pretențiile proprietarilor pornesc de la 430-450 de euro pe lună (pentru un apartament de 68 de metri pătrați) și ajung până la aproape 1.800 de euro pe lună (pentru o locuință cu o suprafață utilă de aproape 140 de metri pătrați, din zona Jandarmeriei).
„Reputația” chiriașului, un atu puternic în negocieri
În ultimii ani, chiriile practicate pentru apartamentele noi din Băneasa au mai scăzut – și asta nu doar din cauza crizei, ci și ca urmare a majorării ofertei, pe măsură ce tot mai multe apartamente construite în anii trecuți au fost scoase pe piață. „Ce închiriam acum doi ani cu 1.200 de euro închiriez acum cu 800-900 de euro pe lună”, notează Mihai Rusti. În opinia sa, mai important este însă că proprietarii au devenit mai educați în acest răstimp, fiind mai sensibili la un element precum „reputația” chiriașului. Astfel, dacă în anii trecuți acordau discounturi semnificative (de 10%, chiar 20%) dacă primeau plata în avans pe o perioadă mai lungă, acum sunt deschiși la o asemenea concesie dacă au un client cu „referințe”.
Soluție pentru creșterea gradului de ocupare în blocurile noi
În momentul de față, cea mai mare parte a ofertei pe segmentul închirieri de apartamente din zona Băneasa este compusă din ansambluri demarate în perioada de boom și finalizate cel târziu în 2010-2011. Cei mai mulți proprietari sunt persoane fizice, în vreme ce aceia care au făcut achiziții în scop investițional reprezintă o pondere de circa 25%. Dezvoltatori care să-și păstreze locuințele pentru închiriere nu sunt nici ei foarte numeroși, majoritatea apelând la această soluție ca alternativă la vânzare, din dorința de a-și majora gradul de ocupare al ansamblurilor.
Cei care închiriază apartamente în Băneasa sunt, cu precădere, oameni „legați” de zonă prin locul de muncă. Pe segmentul low-end al prețurilor încheie tranzacții angajații din multinaționalele cu sediu în nord, în vreme ce la prețuri de peste 1.000 de euro pe lună se „avântă” cei cu funcții mai înalte – nu și cei din top management, care preferă vilele.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button