Au revenit căpușele în București. Înțepătura acestora poate provoca boli grave

14 apr. 2022
404 afișări
Au revenit căpușele în București. Înțepătura acestora poate provoca boli grave
Au revenit căpușele în București. Înțepătura acestora poate provoca boli grave. Sursa foto: Pexels

Vremea s-a încălzit, iar căpușele au revenit în București și nu numai. Medicii trag un semnal de alarmă pentru că înțepătura acestora poate duce la boli grave.

Au revenit căpușele în București

Ieșirile în parcurile din Capitală, atât cu copiii, cât și cu animalele, au devenit un potențial pericol din cauza căpușelor. Medicii recomandă foarte multă atenție.

Pacienții înțepați de căpușe ajung în fiecare zi la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș” din București.

Medicul Adrian Marinescu a declarat că „de cele mai multe ori, căpușele nu dau borelioză”, dar cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenți pentru că există situații în care acești paraziți ne poate transmite infecția borelioza.

Directorul medical al Institului Matei Balș a mai spus că, dintre oamenii care fac infecția, 5% pot suferi complicații grave dacă nu este făcută profilaxia, potrivit antena3.ro.

Pentru prevenirea acestor complicații, medicii ne sfătuiesc să mergem la spital în maxim 24 de ore de la înțepătură. Dacă trec aceste ore, se poate observa cum căpușa începe să se umfle pentru că suge sângele și devine mai mare față de cum era la început.

„Părinţii să fie atenţi la copii, aceste căpuşe se pot prinde chiar şi de zona păroasă”, transmite Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală.

Pericol și pentru animale

Din cauza climei care s-a schimbat, medicii veterinari au început să găsească căpușele pe căței și în decembrie, ianuarie, februarie (în mod normal nu ar trebui să se întâmple acest lucru). Din păcate, cea mai des întâlnită și cea mai gravă boală este babesioza, dar există şi boala Lyme, borelioza, însă aceasta este diagnosticată mai rar. Babesioza vine la pachet cu anemie, febră, letargie, forme digestive, explică medicul veterinar Aurelian Ştefan, potrivit sursei citate.

Medicii veterinari le recomandă stăpânilor de căței și pisici să-și deparaziteze animăluțele în fiecare lună.

Cookies