ESENTIAL

Au reînceput lucrările la Pasajul Mihai Bravu-Văcăreşti. Când vor fi finalizate

Muncitorii şi utiliajele au revenit pe şantierul pasajului de la Mihai Bravu şi au reînceput lucrările la pasajul care era abandonat de aproape un an. După o procedură greoaie care a durat aproape patru luni, Primăria Capitalei a ales asocierea de firme Astaldi Spa – Astalrom SA să finalizeze lucrările începute de firma Romstrade a baronului asfaltului, Nelu Iordache.

Termenul de finalizare este de de 15 luni de la încheierea contractului, dar acesta este posibil să fie prelungit având în vedere că anul acesta firma constructoare mai are maxim două luni de lucru înainte de venirea sezonului rece, care va îngheţa şi şantierul de la Văcăreşti. 

Primăria Capitalei va plăti din bugetul local 155,7 milioane lei (35 milioane euro) pentru a termina podul de la Văcărești. Noul constructor de la Văcăreşti, firma italiană Astaldi, a participat la mai multe proiecte importante din Bucureşti, printre care amintim: Arena Naţională, Pasajul Basarab şi noua magistrală de metrou din Drumul Taberei. 

În curând ar putea reîncepe lucrările şi la Pasajul de la Piaţa Sudului, pentru care municipalitatea a demarat în septembrie a doua licitaţie.  

Sursa foto: Albert Florescu – forum Metrousor

Istoricul proiectului

Proiectul a fost oprit de mai multe ori de la începutul anului 2011 şi până în prezent. Lucrarea a fost suspendată de două ori de fostul prefectul al Capitalei, Mihai Atănăsoaei, după ce Primăria a demarat lucrările fără un Plan Urbanistic Zonal aprobat. În final, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat PUZ-ul pentru proiect, iar lucrările au fost reluate în vara lui 2011, înaintându-se ca termen de finalizare luna aprilie 2012.

Câteva luni mai târziu proiectul s-a blocat din nou din cauza lucrărilor la reţelele de electricitate efectuate de Enel. Deşi, constructorii au stat pe loc luni întregi, cât timp proiectul a fost blocat, primăria spune că nu i s-a cerut penalităţi pentru întârzierile înregistrate. 

Între timp, municipalitatea a reluat lucrările la pasajul superateran în paralel cu lucrările efectuate de Enel. Mai mult, a avansat şi un nou termen de finalizare a proiectului: 9 octombrie 2012. Reprezentanții primăriei au precizat că atunci când au început săpăturile pentru pasaj au fost descoperite mai multe rețele edilitare care trebuiau mutate, lucru care a încetinit suplimentar lucrările. Din luna octombrie, când se lucra la devierea rețelelor edilitare, lucrările au fost sistate complet.

În luna decembrie contractul Primăriei Capitalei cu Romstrade a fost reziliat, după ce firma a intrat în faliment, iar Nelu Iordache a fost arestat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button