Au privatizat poliţia

de:
19 dec. 2011
0 Afișari
Au privatizat poliţia

Credeaţi că oamenii aceia care patrulează pe stradă în uniformă oficială de poliţie şi taie amenzi sunt poliţişti? Ei bine, nu întotdeauna. La fel de bine, ei pot fi angajaţii unei firme de pază, către care Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a externalizat serviciul de poliţie călare, după cum recunoaşte cu nonşalanţă instituţia, într-un comunicat către B365.ro. După cum spuneam, bodyguarzii respectivi au primit însă toate însemnele reprezentanţilor legii, chiar dacă ei nu sunt angajaţi ai statului sau ai municipalităţii, ba chiar şi toate atributele reprezentanţilor legii.

Trebuie să fie vorba de o premieră mondială: externalizarea serviciilor de poliţie. Nicăieri în lume reprezentanţii legii nu sunt angajaţi ai unui SRL. Explicaţia oferită de PLMB: instituţia nu avea suficienţi bani pentru a înfiinţa un serviciu hipo, aşa că a apelat la acest SRL. Scopul unui SRL este acela de a face profit, iar acest SRL a decis că este profitabil să preia „afacerea” poliţiei. Ne-am obişnuit deja cu prezenţa bodyguarzilor în parcuri, dar niciodată până acum aceştia nu au purtat uniforme oficiale, ci uniformele firmei la care erau angajaţi. Ce valoare poate avea o amendă emisă de angajatul unei firme? Conform Poliţiei Municipiului Bucureşti, amenzile emise de aceşti falşi poliţişti sunt valabile – un motiv însă pentru a contesta toate amenzile emise de acest organ. Ce ar putea urma? Ca bodyguarzii să aresteze lumea pe stradă?

Că acest contract dintre PLMB şi SRL-ul în cauză, pe numele său FANDAX GRUP, este dubios, putem să deducem şi din faptul că el nu apare nicăieri pe siteul oficial de licitaţii, aşa cum există obligaţia legală, pentru orice astfel de contract. Nu ştim, astfel, deocamdată, ce sumă a încasat SRL-ul pentru a se juca de-a poliţia călare. Ce putem vedea însă este faptul că, în 2009, când s-a semnat primul contract dintre FANDAX şi PLMB, firma a făcut profit de 321.666 de lei, după ce cu un an înainte înregistrase pierderi, de 140.125 de lei. Profitabil jocul de-a poliţia….

De ce nu, pe acelaşi model am putea scăpa şi de problema avioanelor multirol: de ce să le cumpere statul român, când putem angaja o firmă? Dacă impunerea legii în interiorul ţării o lăsăm pe mâna SRL-urilor, putem să lăsăm şi apărarea, nu-i aşa? Le dăm băieţilor de la firmă uniforme de armată şi spunem că am externalizat apărarea aeriană. Simplu. Aşa cum angajaţii acestei firme private de pază au defilat pe sub Arcul de Triumf de 1 decembrie, călare, alături de militarii români răniţi în Afganistan, de ce să nu avem piloţi de luptă pe statele de plată al unui SRL oarecare…

Acesta este doar unul dintre simptomele haosului în care se află „organele” legii din Bucureşti: opt poliţii activează la nivelul municipiului, fără să punem la socoteală SRL-urile de pază şi protecţie angajate de primării. Avem şase poliţii locale de sector, una la nivel de municipiu şi poliţia de la ministerul de interne. Urmarea? De opt ori mai multe şpăgi. După cum îmi povestea cineva care parcase aiurea şi care a cotizat la patrula comună poliţie locală – poliţie de circulaţie, pentru a nu primi amendă…

Cookies