ESENTIAL

Au început lucrările la noul spital ultramodern de urgență pentru copii Victor Gomoiu

Noul corp de șase etaje al Spitalului Victor Gomoiu va fi construit lângă clădirea existentă, veche din 1927. Spitalul va fi dotat cu aparatură și echimante medicale de ultimă generație, iar suprafața construită se va extinde astfel până la 19.260 de metri pătrați. Costul estimat al lucrării este de 169 milioane de lei (37 de milioane de euro) fără TVA, iar durata execuției lucrărilor este de 21 de luni. Fondurile provin exclusiv din bugetul Primăriei Capitalei. 

Premierul Victor Ponta și primarul general Sorin Oprescu au vizitat, vineri, șantierul cu prilejul începerii lucrărior de extindere a spitalului. Cei doi au inspectat șantierul și au așezat, formal, piatra de temelie la fundația noii clădiri.  

„Vreau sa le multumesc ca m-au invitat la pornirea constructiei, este  un proiect la Primariei Capitalei. Eu am un dublu rol aici. In primul rand, sa felicit proiectul pentru ca e primul in Bucuresti, dupa 1989. De asemenea, rolul meu de aici este să fiu sigur că avem necesarul de medici, asistente și personal. Așa încânt în cele 21 de luni să fim gata ca în ziua când se deschide efectiv spitalul să fie și funcțional”, a spus premierul Victor Ponta. 

Pentru ca noua extensie a spitalului Victor Gomoiu să poată fi funcțională, vor fi necesare încă 250-300 de cadre medicale. Astfel, numărul de medici va crește de la 35 la 100, iar în total, spitalul va fi deservit de 450-500 de cadre medicale, de la 250 în prezent, potrivit Doinei Pleșca, manager al spitalului. 

„Va fi al doilea spital de urgență pentru copii din București. Se află, în primul rând, într-o zona strategica din punct de vedere al drumului salvarilor, pentru a deservi regiunea de est și regiunea de sud a Capitalei. Aici se va desfășura chirurgie de înaltă tehnicitate, chirurgie pe creier, chirurgie pe cord și așa mai departe. L-am invitat pe premier că a purtat noroc și a înțeles că primul care ar trebui să se miște este Bucureștiul și eu îi mulțumesc mult că se apleacă pe o serie întreagă de probleme”, a spus Primarul General Sorin Oprescu.

Numărul sălilor de operație aparținând spitalului Gomoiu va crește după finalizarea noii construcții, de la 2 existente, la 10, incluzând câte două săli noi de Chirurgie și Ortopedie și patru săli noi de Cardiologie. Numărul paturilor va crește și el, de la 159 la 278.  

Și clădirea existentă a spitalului din apropiere de Piața Muncii, construită în 1927, va fi modernizată. Clădirea care are valoare arhitecturală va fi consolidată și restaurată, urmând să fie legată de corpul nou printr-o pasarelă de sticlă și va deveni un centru de formare profesională pentru studenți, rezidenți, specialiști, găzduind săli de curs, de conferințe, biblioteci, laboratoare.  

O construcție asemănătoare are loc în București și la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Foișor Foișor. Lucrările au început aici în martie 2013, în prezența primarului Sorin Oprescu. Unitatea medicală va trece printr-un amplu proces de extindere, reconstructie si modernizare, în valoare totală de 32 de milioane de euro, bani din bugetul Primăriei Capitalei. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button