Au început înscrierile la Școala de Vară a MMB; Copiii și adolescenții pot face turul muzeelor cu trotineta și sunt invitați la vânătoare de comori în București

03 iun. 2022
521 Afișari
Au început înscrierile la Școala de Vară a MMB; Copiii și adolescenții pot face turul muzeelor cu trotineta și sunt invitați la vânătoare de comori în București
Au început înscrierile la Școala de Vară a MMB; Copiii și adolescenții pot face turul muzeelor cu trotineta și sunt invitați la vânătoare de comori în București

Se anunță o vară lungă și plină de tentații în vacanța de vară, în București. Dacă rămâneți în oraș cu copiii, chiar aveți ce face în următoarele trei luni. Oferta de programe educaționale a Muzeului Municipiului București este variată, bogată și deloc plictisitoare. Școala de Vară la MMB este dedicată anul acesta atât copiilor și adolescenților, cât și adulților. Activitățile organizate de MMB se vor desfășura în lunile iunie, iulie și august.

Ce poți face în această vară în București dacă ești copil sau adolescent? Să descoperi în două tururi cu trotineta cele mai frumoase muzee din oraș. Să te înscrii la un atelier de explorare urbană care presupune și o vânătoare de comori. Să participi la ateliere de scriere creativă sau să faci parte din caravana muzeelor în benzi desenate. Să îți aduci prietenii la tabăra urbană în aer liber și să fii părtaș la multe alte acțiuni amuzante, interesante și educative.

Au început înscrierile pentru o vară de neuitat în București

Atelierele din cadrul Școlii de Vară la MMB vor fi organizate la Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Dr. George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei și Muzeul Victor Babeș. Pentru înscrieri și detalii legate de fiecare program din Școala de Vară la MMB, participanțîi sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educație@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea fiecărui program.

muzeul cecilia-cuțescu-storck
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Foto credit MMB.

Participă la Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute: Casa Filipescu-Cesianu

Programul cuprinde o serie de ateliere dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani (în zilele de sâmbătă), iar o a două serie este dedicată copiilor de 10-14 ani (în zilele de duminică). În cadrul atelierelor vor fi abordate subiecte precum jocul și istoria jocului în mediul urban, prin ilustrarea a ceea ce înseamnă a fi copil în diferite perioade ale istoriei. Acestea vor avea loc la Casa Filipescu-Cesianu. Despre cum era să fii copil acum 300 de ani în București am scris aici, aici mai multe detalii.

copil, MMB
Cum era sa fii copil acum 300 de ani in Bucuresti. Foto credit viabucuresti.ro.

Mergi cu trotineta la muzeu pe traseele Casa Filipescu-Cesianu-Muzeul Geoge Severeanu; Palatul Șuțu-Muzeul Theodor Aman

MMB: “Prima călătorie cu trotineta va începe de la Muzeul Vârstelor (Casa Filipescu – Cesianu) unde vom descoperi cum erau înțelese eleganța și rafinamentul în secolele XIX și XX. Vom porni apoi, pe trotinetă, pe Calea Victoriei pentru a descoperi casă medicului și colecționarului George Severeanu, dar și o serie de alte detalii care ne dezvăluie armonia și frumosul din antichitate. În cea de-a două călătorie, invităm copiii la Palatul Suțu pentru a descoperi biodiversitatea din tablourile Ceciliei Cuțescu Storck și grădinile dobrogene din secolul trecut, așa cum sunt ele etalate în Pinacotecă. Pornim apoi, pe trotinete, pe Calea Victoriei, către casă lui Theodor Aman unde vom poposi sub cireș, iar apoi vom descoperi grădina artistului, așa cum a așternut-o el pe pânză”.

Turul Muzeelor cu trotineta.
Copiii vor avea nevoie de trotinete, pălărie/șapcă, o sticlă cu apă și voie bună

În fiecare zi copiii vor completă carnetul de călătorie cu imagini minunate și informații inedite despre autorii operelor și cei care au locuit de-a lungul timpului în Muzeul Vârstelor, Muzeul George Severeanu, Palatul Suțu și Muzeul Theodor Aman. 22 iunie 2022, 10.00-12.00, Cu trotinetă la muzeu – întâlnirea începe la Casa Filipescu-Cesianu și continuă la Muzeul George Severeanu; 23 iunie 2022, 10.00-12.00, Cu trotineta la muzeu – întâlnirea începe cu Palatul Suțu și continuă la Muzeul Theodor Aman. Categoria de vârstă: 9-12 ani. Număr de participanți: 15 copii/atelierCopiii vor avea nevoie de trotinete, pălărie/șapcă, o sticlă cu apă și voie bună. Atelier susținut de Andreia Petcu, educator cultural, Asociația Learning by Teaching.

Amintiri din copilărie la cel mai frumos muzeu din București, Mina Minovici

Asociația Artelier D propune a două ediție a programului educativ-creativ „Amintiri din copilărie”, sub forma unei tabere urbane în aer liber, în parcul Muzeului Nicolae Minovici, cladire proiectata de arhitectul Cristofi Cerchez., despre care am scris aici Programul se va desfășura ca o serie de ateliere de artă dramatică și jocuri de păpuși, lectură și dezbatere, exerciții de scriere creativă, arte aplicate și meșteșug. Obiecte din colecția muzeului vor ilustra pagini din scrierea lui Creangă, despre viața rurală, tradițională, din secolul al XIX-lea și vor fi puse în contrast cu tipologia similară din seria de cărți Harry Potter a lui J.K. Rowling, despre Anglia semi-rurală și universul magicului. Atelierele vor avea loc astfel: 24, 25 iunie 2022, 10.00-13.00; 1, 2, 8, 9 iulie 2022, 10.00-13.00. Categoria de vârstă: 6-12 ani. Număr de participanți: 15 copii/ atelier Atelier suținut de Daniela Mișcov, educator cultural, Asociația Artelier D.

Bunicul ei a făcut zeci de clădiri minunate din București, ea n-a avut voie să trăiască în niciuna.
Asociația Artelier D propune a două ediție a programului educativ-creativ „Amintiri din copilărie”, sub forma unei tabere urbane în aer liber, în parcul Muzeului Nicolae Minovici.
Iute ca suveica, Ateliere de țesut pentru copii și adulți la Muzeul Mina Minovici

MMB: “Obiectele de artă textilă tradițională din colecția doctorului Nicolae Minovici fac parte atât din patrimoniul material cât și din cel imaterial, prin cunoașterea cuprinsă în gestul tehnologic. Prin aceste ateliere dorim să aducem publicul de toate vârstele mai aproape de înțelegerea artei tradiționale, printr-un contact direct cu tehnologiile și tehnicile creatoare, sporind totodată vizibilitatea patrimoniului textil al Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”. Atelierele de țesut vor avea loc astfel: 10, 16, 24 iulie 2022, 10.00-14.006, 14, 20, 28 august 2022, 10.00-14.00. Categorii de vârstă: 7-13 ani și 14-18 ani. Număr de participanți: 10 copii sau adulți/ atelier. Atelierele sunt suținute de Silvia Zamfir, coordonator secție Antropologie Urbană MMB și Alexandra Rusu, muzeograf MMB.

Muzeul Animat, Caravana Muzeelor în Benzi Desenate la MMB

MMB: “În cadrul atelierelor copiii vor învăța, alături de autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic și dând naștere unei povești cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului care găzduiește atelierul. Prin joacă și desen, cei mici își vor dezvoltă imaginația, iar, la finalul atelierelor, vor deveni creatorii propriilor reviste de benzi desenate. Caravana Muzeelor în Benzi Desenate va avea următoarele opriri: 3 iulie 2022, 11.00-12.30, Casa Filipescu-Cesianu; 17 iulie 2022, 11.00-12.30, Muzeul Theodor Aman; 7 august 2022, 11.00-12.30, Casa Filipescu-Cesianu; 21 august 2022, 11.00-12.30, Muzeul Nicolae Minovici. Categoria de vârstă: 7+. Număr de participanți: 15 copii/ atelier Atelier susținut de Mihai Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate.

banda, desenata
Muzeul Animat, Caravana Muzeelor în Benzi Desenate la MMB. Foto credit MMB.
Orașul creativ, Modă, costum și identitate, atelier de Introspecție Urbană dedicat adolescenților

MMB: “În cadrul acestui curs, adolescenții participanți vor putea explora manieră în care înțelegem și ne exprimăm identitățile prin hainele pe care le purtăm, spațiile pe care le ocupăm și comunitățile de care aparținem. În cadrul fiecărei întâlniri, se va porni de la unul sau mai multe obiecte din una dintre colecțiile MMB pentru a discuta despre manieră în care hainele au evoluat de-a lungul timpului mai departe de rolul lor utilitar, pentru a exprimă atât statutul, interesele și valorile celui care le poartă, dar și apartenența la o anumită comunitate. Analizând modă altor epoci și maniera în care oamenii își decorau interioarele, vom încerca să înțelegem cum și de ce ne îmbrăcăm, comportăm și reprezentăm pe noi înșine, dar și ce influență are orașul în care trăim asupra acestor alegeri”. Atelierele vor avea loc astfel: 6 iulie 2022, 10.30 – 12.30 – Orașul creativ. Modă, costum și identitate, Palatul Suțu; 7 iulie 2022, 10.30 – 12.30 – Orașul creativ. Modă, costum și identitate, Muzeul Theodor Aman; 8 iulie 2022, 10.30 – 12.30 – Orașul creativ. Modă, costum și identitate, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei. Categoria de vârstă: 15+. Număr de participanți: 15 adolescenți/ atelier. Atelier susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural”.

Modă, costum și identitate, Palatul Suțu. Foto credit MMB.
Orașul deschis, Ateliere interactive de explorare urbană dedicate adolescenților

MMB: “Această serie de 4 întâlniri își propune să dezbată întrebări cu liceenii interesați de istorie, de antropologie urbană și de dezvoltarea de comunități deschise, pornind de la patrimoniul din colecțiile Muzeului Municipiului București, pentru a crea racorduri între ceea ce îi interesează și îi preocupă pe tineri și istoria orașului. Întâlnirile vor fi structurate într-o abordare concentrică, pornind de la individ, ajungând la familie și grupuri de apartenentă, până la comunități, în relație cu ele însele și cu orașul. Întâlnirile se bazează pe o combinație de metode de educație nonformală – dezbatere, fish bowl, world cafe, vânătoare de comori, care le va da posibilitatea adolescenților să descopere obiecte din patrimoniul MMB, să privească orașul dintr-o perspectivă nouă, să înțeleagă rolul pe care muzeele îl pot juca în dezvoltarea lor și să dezvolte o atitudine civică implicată”.

3 august 2022, 10.30-12.00, Orașul deschis, Palatul Suțu; 10 august 2022, 10.30-12.00, Orașul deschis, Casă Filipescu-Cesianu; 17 august 2022, 10.30-12.00, Orașul deschis, Muzeul Victor Babeș; 24 august 2022, 10.30-12.00, Orașul deschis, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck.Categoria de vârstă: 15+. Număr de participanți: 15 adolescenți/ atelier. Atelier susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural”.

Distracție pentru copii de 1 iunie în București. Surprize la Zoo, ateliere gratuite de robotică și expoziții de jocuri pregătite de Primăria Capitalei
O vară de neuitat in Bucuresti. Sursa foto: Unsplash
Călătoria lui Puf dinspre soare-răsare spre soare-apune, Ateliere de scriere creativă la Palatul Șuțu

MMB: “Propunem copiilor un atelier de scriere creativă, în care vor află câte superputeri pot avea scriitorii. În primul atelier copiii vor face cunoștință cu pictorii români călători și vor avea ocazia să completeze un traseu interactiv dedicat expoziției tematice „Orient versus Occident” intitulat „Călătoria lui Puf dinspre soare-răsare spre soare-apune”. La final, își vor imagina o nouă călătorie a lui Puf pe care o vor așterne pe foaie, în scris și în culoare. În cel de-al doilea atelier, participanțîi vor derula în câteva minute istoria scrisului și își vor închipui că sunt o literă din propriul alfabet imaginar. Vor scormoni apoi după cuvinte care le plac și cuvinte pe care le detestă, vor desena o poezie în stilul caligramelor avangardiste și vor face să plouă cu metafore. După o „degustare” de lectură, vom discuta pe marginea emoțiilor pe care le poate stârni cititul. Vom face un haiku despre un peisaj din expoziția tematică „Orient versus Occident” și ne vom imagina o insulă pustie pe care o vom umple cu cărțile preferate, apoi vom fi fi salvați în mod miraculos de la naufragiu printr-un mesaj în sticlă”.

11 august 2022, ora 11.00-12.30, „Noile aventuri ale lui Puf” – primul atelier de scriere creativă; 18 august 2022, ora 11.00-12.30, „Mesajul salvator” – al doilea atelier de scriere creativă. Categoria de vârstă: 7+. Număr de participanți: 15 copii/ atelier Atelier susținut de Veronica Leca, educator muzeal MMB.

Cookies