De-a lungul primelor cinci ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor. În 2011, lungmetrajul Eu când vreau să fluier, fluier a cucerit cele mai multe statuete Gopo, pentru Cel mai Bun Film, Cea mai Bună Regie (Florin Şerban), Cea mai Bună Actriţă într-un Rol Secundar (Clara Vodă), Premiul Publicului, Premiul Tânără Speranţă (George Piştereanu), dar şi primul trofeu pentru Film de Debut (Florin Şerban) din istoria Premiilor.
În perioada 19-31 ianuarie 2012, producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze Fişa Tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa [email protected]
Dacă, în cazul lungmetrajelor, organizatorii şi juriul vor lua automat în calcul toate producţiile care au beneficiat de cel puţin o săptămână de distribuţie în cinematografe, şi vor solicita producătorilor completarea fişei tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare, în cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai Bun Scurtmetraj, respectiv Cel mai Bun Film Documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Câte o copie a unui DVD screener pentru fiecare film înscris va fi trimisă prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea PRESELECŢIE GALA PREMIILOR GOPO, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): str. Popa Soare, nr. 52, sector 2, Bucureşti, în atenţia Roxanei Elekes (coordonator de producţie al Galei Premiilor Gopo).
Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2012 sunt scurt şi lungmetrajele de ficţiune, precum şi documentarele, producţii româneşti sau coproducţii cu participare majoritar românească, care au avut premiera în festivalurile, pe marile şi micile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011. Mai multe detalii despre condiţiile de eligibilitate se găsesc în Regulamentul oficial al Galei Premiilor Gopo, disponibil, de asemenea, pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.
Potrivit Regulamentului Premiilor Gopo, atât filmele de ficţiune, cât şi documentarele de lung metraj care au fost difuzate în circuitul sălilor de cinema sunt eligibile pentru nominalizări la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună muzică originală, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj şi Cel mai bun sunet.
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Florin Șerban, actriţa Ozana Oancea (nominalizată la Premiul pentru Cea mai Bună Actriţă Într-un Rol Principal la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (câştigător al Premiului pentru Cea mai Bună Scenografie la Gopo 2011), monteurul Dan Nanoveanu, directorul New Films Romania Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu şi criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus şi Codruţa Creţulescu.
După anunţul nominalizărilor la cea de-a şasea ediţie a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe 21 februarie, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care Gala Premiilor Gopo a demarat din 2011 un parteneriat extrem de important.
Regulamentul complet şi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Babel Communications.