Au găsit oare autoritățile soluția gunoaielor din București? Ce este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor, noul proiect al conducerii Capitalei

04 iun. 2021
55 Afișari
Au găsit oare autoritățile soluția gunoaielor din București? Ce este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor, noul proiect al conducerii Capitalei

Primăria Capitalei dar și primăriile sectoarelor din București se vor asocia în vederea găsirii unei soluții pentru gestionarea deșeurilor din oraș, dar și pentru atingerea obiectivelor UE privind calitatea aerului și protecția mediului. Proiectul ar urma să se numească Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor.

Proiectul de hotărâre al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor, inițiativa CGMB și a consiliilor locale din fiecare sector, va fi supus dezbaterii publice pe site-ul PMB, potrivit Agerpres.

Cu cât vor contribui consiliile locale și CGMB la acest proiect

Din punct de vedere al organigramei acestei asociații, Municipiul Bucureşti, prin Consiliul General al Capitalei, va avea calitatea de asociat-membru fondator. Între timp, sectoarele Capitalei, prin consiliile locale, vor avea calitatea de membru în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor.

Capitala va oferi la patrimoniul iniţial al asociaţiei suma de 60.000 de lei şi va avea o cotizaţie anuală de nu mai puțin de 500.000 de lei. Sectoarele vor contribui la patrimoniul iniţial cu câte 10.000 de lei, sumele ulterioare fiind decise în viitorul apropiat.

Potrivit statutului, asociaţia este înființată pentru realizarea investiţiilor pentru asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, pentru care va solicita finanţare prin programe operaţionale, respectiv infrastructura de colectare selectivă a deşeurilor, staţii de sortare a deşeurilor, instalaţii de digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile, instalaţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor şi de recuperare materială, instalaţii pentru compostarea biodeşeurilor generate în Bucureşti, instalaţie pentru gestionarea deşeurilor de construcţii şi demolări, un centru de aport voluntar al deşeurilor voluminoase, precum şi o capacitate de depozitare finală corespunzătoare.

Principiile asociației vor fi „poluatorul plătește” și „plătești pentru cât arunci”

Asociaţia se axează pe respectarea principiilor „poluatorul plăteşte” şi „plăteşti pentru cât arunci”, îndeplinirea targeturilor de reciclare şi tratare a deşeurilor, respectarea standardelor Uniunii Europene privind protecţia mediului și creşterea capacităţii de atragere a fondurilor pentru finanţarea investiţiilor.

Asociaţia va fi condusă de către Adunarea generală, care va fi formată din primarul General şi primarii celor şase sectoare. Preşedintele asociaţiei va fi primarul General sau o persoană numită în funcție de acesta.

Colectarea selectivă a deșeurilor ar putea începe din primele luni ale anului viitor, spune Nicușor Dan

Pe 21 mai, primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan estima că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ar putea deveni funcţională peste o lună şi jumătate, iar colectarea selectivă ar putea fi demarată la începutul anului viitor.

„Acest statut trebuie să treacă prin hotărâre de Consiliu local în cele şase primării de sector, dar e o formalitate, pentru că ne-am înţeles cu primăriile de sector, după care să mergem la judecătorie, ca să înfiinţăm efectiv această asociaţie, deci probabil că într-o lună şi jumătate, din momentul acesta, asociaţia o să fie funcţională şi în baza ei fiecare din cele şapte primării va putea depune proiecte de finanţare pe cele 100 de milioane pe care le avem în POIM pe 2014 – 2020″, a precizat Nicușor Dan în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat când ar putea fi demarată colectarea selectivă a deşeurilor, edilul Capitalei precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla începând cu primele luni ale anului viitor.

„Colectarea selectivă depinde de aceste pubele şi toate celelalte echipamente pe care primăriile de sector trebuie să le ia cu bani din POIM, imediat după ce devine operaţional ADI-ul, deci probabil începutul anului viitor”, preciza el.

Bucureștiul produce anual 1 milion de tone de gunoi, potrivit primarului Capitalei

Pe 2 iunie, într-o conferință de presă, Nicuşor Dan anunţa că depozitul de gunoi de la Vidra mai poate primi între 2 şi 3 milioane de tone de gunoi.

„Bucureştiul produce anual 1 milion de tone, ceea ce ne dă un răgaz ca în acest interval să facem colectare selectivă, ce înseamnă o diminuare a volumului de gunoi ce ajunge la groapă, să facem instalaţiile de tratare care să reducă şi ele cantitatea gunoi ce ajunge la groapă, să vedem dacă ei sau alţi operatori economici au posibilitatea de a extinde capacitatea de depozitare”, a explicat Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, UE nu mai finanţează incineratoare de deşeuri şi nici bucureştenii nu vor această soluţie.

Primarul General al Capitalei a avertizat că Uniunea Europeană nu mai oferă finanțare pentru incineratoarele de deșeuri, iar această variantă este dezaprobată și de bucureșteni, tot mai afectați de poluarea din aer și de mirosul de deșeuri arse.

Cookies