Au fost retinute „creierele” din spatele atacului cu Kalașnikovul din Vitan

de:
12 feb. 2013
0 Afișari
Au fost retinute

„La data de 12.02.2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Mararu Bogdan Anton şi Mararu Răzvan Nicolae, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la tentativă de omor calificat.

S-a reţinut că, în toamna anului 2012, l-au instigat şi i-au acordat sprijin inc. Proca Vitalie pentru a-l ucide pe M.I.D. Astfel, inc. Proca Vitalie a urmărit-o pe partea vătămată I.M.N.R., pe care a confundat-o însă cu M.I.D. – adevărata persoană vizată -, iar în seara zilei de 26.11.2012, dintr-un autoturism, a executat asupra acesteia mai multe focuri de armă, folosind două arme cu potenţial letal. 

În fapt, activitatea infracţională a inculpaţilor Mararu Bogdan Anton şi Mararu Răzvan Nicolaei a constat în următoarele :  

Au luat hotărârea de a-l ucide pe M.I.D., ca act de răzbunare împotriva acestuia;
Au procurat şi remis inculpatului PROCA VITALIE autoturismul marca AUDI A6, folosit de acesta la comiterea faptei;
I-au plătit autorului o sumă de bani în vederea săvârşirii infracţiunii;
I-au oferit autorului elementele necesare pentru identificarea victimei;
Prin intermediari, au ţinut permanent contactul cu autorul, anterior şi ulterior comiterii faptei.” – se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Procurorul Bogdan Staicu a afirmat că în data de 9 februarie s-a început urmărirea penală asupra celor două persoane care l-au instigat pe Vitalie Proca la săvârşirea unei infracţiuni. Marţi au fost efectuate şase percheziţii în Piatra Neamţ şi oraşul Roznov, existând patru mandate de aducere pe numele unor suspecţi în acest caz, a mai spus el.

Şeful Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei, Radu Gavriş, a precizat că o persoană a fost adusă la audieri la sediul poliţiei iar alte trei, care au fost ridicate în urma percheziţiilor, se află în drum spre Bucureşti, urmând a fi şi ele audiate.

La domiciliile suspecţilor au fost găsite mai multe kilograme de aur şi de zeci de mii de euro, dar şi alte obiecte la care anchetatorii nu au putut face referire.

Staicu a precizat că a fost luată în calcul ipoteza unei confuzii a victimei, fiind vizată de fapt o altă persoană asupra căreia a fost comandată fapta. El nu a putut dezvălui dacă cele două persoane care l-au instigat pe Vitalie Proca în seara de 26 noiembrie 2012 sunt de fapt fraţii Mararu, cunoscuţi din lumea interlopă din Piatra Neamţ.

Atentatul din Vitan îl viza de fapt pe interlopul Mironescu, asasinul făcând o confuzie și împușcând o persoană nevinovată, din cauza numerelor de la mașină asemănătoare, care se terminau cu MIR, dar și modelului de mașină – susțin surse apropiate anchetei.

Potrivit unor surse din Poliţia Capitalei, Ioan Dumitru Mironescu, cel despre care procurorii DIICOT susţin că ar fi fost ţinta atentatului lui Proca, urmează să fie şi el audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Şeful Serviciului Omoruri a declarat că există posibilitatea ca în viitorul apropiat reprezentanţi ai autorităţilor române să se deplaseze la Moscova în scopul audierii lui Vitalie Proca, arestat pentru 40 de zile de autorităţile ruse şi a cărui extrădare a fost cerută de România.

Anchetatorii bucureşteni au susţinut că există posibilitatea unei legături între atentatul din Vitan şi fapta săvârşită anul trecut în Londra, având în vedere că principalul suspect în ambele cazuri este moldoveanul Vitalie Proca.

Procurorul Bogdan Staicu a mai spus că urmează să se stabilească modalitatea prin care Vitalie Proca a fost instigat să comită fapta respectivă, dar nu a putut preciza dacă este vorba despre o sumă de bani şi nici care ar fi aceasta.

Prin rezoluţia din data de 17 ianuarie 2013 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, în vârstă de 33 de ani, cetăţean moldovean, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, reţinându-se că, la data de 26 noiembrie 2012, a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra unei persoane care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă – după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei. 

Citește și Atentatul din Vitan cu Kalașnikovul și atentatul cu bombă din Neamț-legate de confuzia asasinului

Cookies