LA MINE-N CARTIER

Au fost deblocate fondurile europene pentru Transport-Metroul de Dr. Taberei, pe lista finanțărilor

„In mai putin de cinci luni, de cand am preluat acest minister, prin implementarea acestor masuri am reusit se deblocam POS Transport si astfel vom aduce in Romania peste 4 miliarde de euro. Prin investitiile in infrastructura vom reporni programele europene, care in perioada 2007 – 2013, au atras doar 8%, adica 400 de milioane de euro din suma pusa la dispozitie de catre UE, de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a declarat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, conform Hotnews.

Astfel, MT anunta ca „in urma finalizarii misiunii privind evaluarea stadiului de implementare a masurilor impuse de catre Comisia Europeana prin documentele de pre-suspendare si de incetare a platilor, transmise in iunie si decembrie 2012, Autoritatea de Audit a Curtii de Conturi a transmis Comisiei Europene raportul favorabil pentru deblocarea Programului Operational Sectorial de Transport (POS-T)”.

Potrivit ministerului, Comisia Europeana a fost anuntata oficial ca Autoritatea de Management a POS Transport a implementat masurile corespunzatoare procedurale, organizationale si operationale in vederea asigurarii eficacitatii si calitatii verificarilor de management, a legalitatii si regularitatii procedurilor de achizitii publice pentru certificarea cheltuielilor.

Reprezentantii ministerului Transporturilor, in comunicatul citat, amintesc ca in luna decembrie 2012, doar pentru o singura masura se demarase procedura de implementare, iar in perioada martie – aprilie 2013, fosta conducere a CNCF „CFR SA” nu a derulat nicio procedura de achizitie publica, blocand astfel implemetarea procedurilor operationale necesare procesului de evaluare a achizitiilor publice.

„Prin Scrisoarea de Intrerupere Plati (iunie 2012) si Scrisoarea de Pre-suspendare (decembrie 2012), Comisia Europeana a stabilit pentru POS-T implementarea unui numar de opt masuri specifice cu termen 13 februarie 2013, data limita conform scrisorii de pre-suspendare transmisa de catre Comisia Europeana”, mai sustin reprezentantii MT.

Obiectivele de investiţii magistralele de metrou M4 (Parc Bazilescu – Străuleşti) şi M5 (Drumul Taberei – Universitate), precum şi a tronsonului de autostradă Sebeş-Turda au o valoare estimată de peste 2 miliarde de euro şi urmează să fie finanţate din instrumente structurale, cu durată de implementare până la sfârşitul anului 2015, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

În urma discuţiilor purtate de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, săptămâna trecută, la Bruxelles, în vederea includerii acestor proiecte în POS-T, Comisia Europeană a aprobat modificările solicitate de către partea română, ceea ce înseamnă că Ministerul Transporturilor va putea deconta din bugetul Uniunii Europene contribuţia de 85% din fonduri structurale.

În prezent sunt în pregătire documentaţiile tehnico-economice, iar până în luna septembrie vor fi transmise cererile de finanţare şi de rambursare a cheltuielilor.

Duupă ce au oprit lucrul, în prezent constructorii au reînceput lucrările la mai multe stații de pe viitoarea magistrală 5 de metrou din Drumul Taberei. Firmele de construcție lucrează din fonduri proprii, în așteptarea banilor promiși de Victor Ponta printr-o Ordonanță de Guvern. Odată cu progresul lucrărilor, linia tramvaiului 41 ar putea fi deviată. Detalii găsiţi aici. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button