Au făcut din corvoada domestică o afacere de viitor: „Eu sunt Oana şi calc cămăşi”

de:
08 sept. 2012
2 Afișari
Au făcut din corvoada domestică o afacere de viitor:

FOTO>Sorin Florea

Ideea afacerii a pornit acum un an. Fratele Oanei i-a adus într-o zi 30 de cămăşi şi i-a spus că-i dă 100 de lei, dacă i le calcă. Fata a acceptat repede, erau bani făcuţi uşor: „Şi apoi mi-am zis că de ce să n-o fac şi pentru altcineva. Dacă merge la frate-meu, care-i însurat, o să prindă şi mai bine la burlaci, care n-au neveste să le calce cămăşile.”  Şi-a mers. După o postare pe contul personal de facebook, au început să apară comenzi. Imediat după, a mai cooptat o prietenă în echipă, Anca, care se mutase de puţin timp în Bucureşti şi se plângea de lipsa banilor:
„I-am spus că-i singura chestie pe care am testat-o, ştiu s-o fac şi funcţionează. Aşa că să vină şi ea să calce cămăşi.” Acum sunt deja cinci fete: o studentă, o tânără angajată, o casnică de 20 şi ceva de ani şi Anca şi Oana, corporatiste. Comanda vine pe site şi e preluată de fata care are timp şi chef să calce în ziua respectivă şi în funcţie de zona care-i mai aproape de solicitant.

Funcţionează şi pentru că nu găseşti în Bucureşti o călcătorie specializată exclusiv pe cămăşi bărbăteşti, dar şi pentru că, în spălătorii, preţurile la călcat sunt mai piperate decât cel propus de fete. „Eu n-am găsit niciun loc în care să-ţi calce o cămaşă cu mai puţin de 6 lei”, spune Oana. Fetele cer 4 lei pe una cu mâneci lungi şi 3 lei pe una cu mâneci scurte. Iar ele calcă cu fierul, nu cu presa: „În spălătorii, se întâmplă în mod industrial, nu se ocupă nimeni în special de cămaşa ta. Şi noi asta propunem: conceptul de cămaşă fericită, călcată de o persoană care ţi-o bibileşte ca mama ta.” Oana tot de la mama ei a învăţat s-o „bibilească”. În liceu, îi spunea mamei s-o lase pe ea să calce cămăşile pe care le purta tatăl ei. Câţiva ani mai târziu, i-a spus că are de gând să facă un business din ce-a învăţat de la ea. La început, femeia nu i-a primit ideea prea încrezătoare: „Mă-ntreba dacă sigur vreau să fac asta… c-am terminat totuşi o facultate. Dar pe mine m-a ajutat şi pe alte planuri: am învăţat să gestionez o echipă, am învăţat câteva chestii de advertising. Şi-mi şi place să calc. Mă relaxează mai mult decât o carte sau un film. Şi multe idei bune mi-au venit în timp ce călcam.”

Noi facem bani din neîndemânarea bărbaţilor

Clienţii sunt, în general, oameni care sunt nevoiţi să poarte cămăşi zilnic: însuraţi sau burlaci. „Chiar am observat că sunt mulţi însuraţi şi-mi scriu nevestele lor. Sunt căsnicii moderne, în care femeia nu-şi mai ia responsabilitatea asta.” Iar bărbaţii oricum nu şi-au luat-o niciodată. Au dovedit-o şi la workshop-ul pe care l-a făcut Oana acum câteva luni, unde au participat câţiva bărbaţi dornici să-nveţe să calce. Oana-şi aduce aminte zâmbind că nu ştiau nici că există, pe eticheta fiecărei cămăşi, instrucţiunea în funcţie de care setezi fierul. La un moment dat însă, a vrut un băiat să intre în echipa de călcat cămăşi, însă s-a dovedit cam neîndemânatic. Ceea ce, spune Oana, nu-i o problemă: „Bărbaţii nu sunt îndemânatici la asta, nimeni nu-i condamnă, dar eu m-am decis să fac bani din neîndemânarea asta a lor.”

Nu vor să se-apuce de călcat şi alte articole de îmbrăcăminte, spun că au primit multe comenzi de la doamne, mai ales pentru rochii cu pliuri, dar ele cămăşi ştiu să calce, cămăşi calcă. Iar profitul şi cererea cresc binişor, având în vedere timpul pe care-l investesc fetele pentru promovare. Oana a călcat pân-acum peste 1000 de cămăşi. Avea o perioadă când călca şi câte trei ore în fiecare zi şi, din trei ore, cu 4 lei cămaşa, faci într-o lună 1600 de lei. Cel puţin, aşa-i la randamentul pe care îl are ea la călcat: termină o cămaşă şi-n cinci minute. Au venit la ea şi cu peste 40 de cămăşi: un domn cu 65 chiar, toate ale lui. Luna august ce n-a mers prea bine, cum oamenii au plecat prin concediu. Fetele vor să se şi extindă în alte oraşe, la un moment dat. Deja le-au scris două studente din Cluj, dornice să se implice în afacere şi să extindă un centru şi acolo. Poate pe parcurs, planuri există.

Cum vedem vreun bărbat cu o cămaşă necălcată,
îi strecurăm pe furiş o carte de vizită 

Un alt lucru bun la business-ul ăsta: e foarte uşor de cercetat piaţa. Oana spune că, spre deosebire de agenţii imobiliari, de exemplu, ea poate să-şi dea seama imediat dacă omul are nevoie de serviciile ei: doar se uită la cămaşa pe care o poartă. Şi, dacă aveţi cămaşa necălcată, s-ar putea să găsiţi o carte de vizită de la Calc Cămăşi în buzunar, căci fetele au găsit o metodă inedită de promovare: „În cluburi sau pe la concerte, când vedem vreun bărbat cu o cămaşă necălcată, îi strecurăm o carte de vizită în buzunar. Băieţii au buzunare largi şi nu observă, o găsesc abia acasă.” Iar fetele văd imediat cuta cămăşii. Oana spune c-a devenit primul lucru pe care-l observă la un bărbat, nu-şi face o părere despre el în funcţie de asta, dar n-are cum să nu se uite. Pe fostul ei prieten, chiar prin intermediul cămăşilor l-a cunoscut. A fost primul client care-a făcut comandă la „Calc Cămăşi”, în afară de familie şi cunoscuţi. Şi a continuat să facă şi cât au fost împreună: „Îi călcam cămăşile şi după ce-am devenit un cuplu, dar menţineam chestia la nivel profesional, de business, plătea călcatul”, îşi aduce aminte zâmbind.

CUM SE CALCĂ O CĂMAŞĂ
Am rugat-o pe Oana să ne spună şi cum se calcă o cămaşă corect, toţi paşii care trebuie urmaţi şi ordinea exactă:

„Trebuie să începi cu gulerul, pe care-l calci pe dos. Continui cu şteiul interior, chestia din spate, dublura, ignorând restul din spate. Apoi iei manşetele. La mâneci, ai două variante: le calci cu dungă sau fără dungă. Dacă vrei să aibă dungă, te iei după cusătura care începe de sub braţ şi se termină la manşetă, aşezi mâneca în funcţie de ea, ca să fie aceeaşi dungă de fiecare dată, să nu faci două când o calci iar. Dacă ai punctul ăsta de reper, care nu se schimbă, cusătura, e ok.
Dacă vreau s-o calc fără dungă, eu m-am obişnuit fără să folosesc chestii adiţionale, gen mânecar, dar poţi băga mânecarul şi gata. Dacă ai făcut-o cu dungă, nu trebuie s-o menţii însă până sus la umăr, aşa că acolo îi dai formă de umăr pe marginea mesei de călcat. După mâneci, începi cu partea din faţă, partea cu nasturii, şi, dacă începi cu nasturii din sus, te duci circular. Partea şifonată ajunge să fie jos, lângă tine, iar cea care urmează s-o calci o să fie peste masă şi nu rişti să strici ce ai călcat deja. Iar apoi spatele şi gata.”

 

foto>quickmeme.com(foto>quickmeme.com)

Oana a anunţat, în martie 2014, că renunţă la afacere, după ce a aflat că prietena ei suferă de o formă rară de cancer. Mai multe detalii, aici.

Cookies