Luna martie a acestui an a adus scumpiri ale apartamentelor doar în trei cartiere din Capitală, potrivit Ziarului Financiar. Prețurile apartamentelor în București au crescut cu 2,3 procente comparativ cu aceeași lună a anului trecut, când de abia începuse pandemia de coronavirus. Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în Colentina, în timp ce cea mai importantă scădere este în cartierul Titan.
Prețul mediu al apartamentelor vechi cu trei camere din București se află în creștere cu 0,15%, sau 150 de euro la nivelul lunii martie comparativ cu luna februarie. Astfel prețul mediu al unei astfel de locuințe a crescut la 98.850 de euro, potrivit datelor culese de compania de consultanță imobiliară SVN România.
Piața imobiliară din Capitală s-a majorat cu 2,3 procente de la începutul pandemiei de COVID-19, o creștere considerabil mai mică față de ultimii ani. Spre exemplu, între martie 2019 și martie 2020 prețul mediu al unui apartament a urcat cu 5,2 procente, un avans dublu comparativ cu situația din prezent.
Potrivit Ziarului Financiar, locuințele din Colentina au cunoscut cea mai mare creștere a prețurilor din ultima lună. Astfel, prețurile au crescut în medie cu 6,1 procente sau 5000 de euro. În topul creșterilor din luna martie se află și cartierul Dristor, unde avansul înregistrat este de 4,4% sau 4000 de euro. Cartierul Drumul Taberei este al treilea cartier unde se înregistrează scumpiri – prețurile au urcat cu 1000 de euro sau 1,3%. Acestea sunt singurele zone din Capitală unde s-au înregistrat creșteri comparativ cu luna februarie, în timp ce în februarie se aflau în creștere prețurile din patru regiuni comparativ cu prima lună a acestui an.
Cea mai consistentă scădere se înregistrează în cartierul Titan, unde prețurile au coborât cu aproximativ 5000 de euro. În zonele Brâncoveanu și Militari prețurile au scăzut cu aproximativ 1000 de euro.
Bogdan Alecu, jurnalist la Ziarul Financiar, pune creșterile de prețuri din Colentina pe seama conexiunilor din ce în ce mai numeroase cu infrastructura modernă. „Atunci când vorbim de Colentina ne uităm și la autostradă. Dintr-odată acel cartier este legat de infrastructura modernă, iar de acolo se poate ajunge foarte ușor pe Valea Prahovei”, potrivit acestuia. „Când ne uităm la Drumul Taberei, desigur vorbim despre metrou. Iar în Dristor, vorbim de o zonă aproape de centru, aproape de punctele de interes ale Capitalei”, a adăugat Bogdan Alecu.
Acesta consideră densitatea din ce în ce mai crescută motivul principal care ar sta în spatele scăderii prețurilor din Titan, Brâncoveanu și Militari. „Dacă ne uităm la trendul din ultimele luni, creșterea s-a înjumătățit față de perioada similară a anului trecut. Prețurile tot cresc, dar cresc mai încet. (…) Vorbim și de o reașezare a pieței”, estimează, în încheiere, Bogdan Alecu.