Au ajuns primele 50 de aparate antidrog din cele 100 care intră în dotarea Poliției Capitalei. Nicușor Dan: Vor detecta cel puțin 8 substanțe

23 dec. 2024
177 afișări
Au ajuns primele 50 de aparate antidrog din cele 100 care intră în dotarea Poliției Capitalei. Nicușor Dan: Vor detecta cel puțin 8 substanțe
Au ajuns primele 50 de aparate antidrog din cele 100 care intră în dotarea Poliției Capitalei. Nicușor Dan: Vor detecta cel puțin 8 substanțe. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Polițiștii din București vor primi aparate antidrog cu tehnologie de ultimă generație pentru a combate traficul și consumul de droguri.

Primarul general al Capitalei a transmis că 100 astfel de aparate vor intra în dotarea Poliției din București.

Aparatele antidrog detectează cel puțin 8 substanțe

Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, a transmis luni, 23 decembrie, pe pagina sa de Facebook, că 100 de aparate antidrog vor intra în dotarea Poliției Capitalei.

Primăria a finalizat achiziția acestora, iar primele 50 de aparate au sosit deja. El le-a arătat într-o transmisiune live și a explicat că acestea sunt mobile, pot fi folosite pe teren și identifică cel puțin 8 substanțe:

Aparatele au tehnologie de ultimă generație, identifică cel puțin 8 substanțe, iar timpul de analiză a probei este de maximum 10 minute.

Datele acestora vor fi stocate cu precizie. Vor afișa ziua, ora exactă, substanța detectată și numele persoanei testate.

Edilul a mai adăugat că noile aparate vor fi folosite pentru combaterea traficului și consumului de droguri.

Transmisiunea live poate fi văzută mai jos:

Date privind consumul de droguri în România

Potrivit raportului Agenției Naționale Antidrog privind situația drogurilor în anul 2022, 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent).

Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.

La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti/ Ilfov.

Te-ar putea interesa și:

Cookies