Atribuţiile Autorităţii Metropolitante de Transport Bucureşti, transferate către PMB

de:
11 mai 2018
0 afișări
Atribuţiile Autorităţii Metropolitante de Transport Bucureşti, transferate către PMB

„Un alt act normativ adoptat astăzi în şedinţa de Guvern – o ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti. De ce s-a luat această decizie? Pentru a se asigura cadrul necesar pentru punerea în practică a unor proiecte importante ale Municipiului Bucureşti şi ale judeţului Ilfov, în privinţa asigurării serviciilor de transport public eficient, integrat şi durabil, cu beneficii pentru toată regiunea”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

El a precizat că actul normativ asigură cadrul legal de aplicare a regulamentelor europene în materie.

„Este vorba şi despre o armonizare a legislaţiei, având în vedere prevederile Legii numărul 92/2007 privind serviciile de transport public local. Atât regulamentele europene, cât şi legislaţia românească prevăd (…) că, la nivel local, se asigură, se organizează, se reglementează, se coordonează prestarea serviciului de transport public de persoane prin servicii regulate”, a spus Barbu.

El a mai arătat că la fundamentarea luării acestei decizii s-a avut în vedere şi înfiinţarea, anul trecut, a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care va asigura, în calitate de autoritate contractantă, atribuirea rutelor de transport public de călători prevăzute în Programul de transport pentru localităţile din Ilfov, inclus în Planul de mobilitate urbană durabilă Bucureşti-Ilfov 2016-2030.

„Luăm astăzi o decizie importantă pentru transportul de călători din regiunea Bucureşti-Ilfov după modelul ţărilor europene, după schimbul de bune practici în sistemul de transport public de călători. Acestea sunt organizate şi funcţionează sub autoritatea administraţiilor locale. Vrem acest lucru şi în România, astfel transferăm atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov. Sperăm să fie o veste bună pentru bucureşteni”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ministerul Transporturilor a propus încă de la începtutul anului desfiinţarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, iar atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucuresti – Ilfov să fie exercitate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov.

Decizia a fost luată „având în vedere necesitatea armonizării legislaţiei de înfiinţare şi funcţionare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB) din subordinea Ministerului Transporturilor cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare, privind transportul public local de călători”.

De la data desfiinţării, atribuţiile AMTB referitoare la înfiinţarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public rutier local de călători în regiunea Bucureşti – Ilfov se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, structură de cooperare cu personalitate juridică şi statut de utilitate publică, constituită prin asocierea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi ale Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

De asemenea, drepturile şi obligaţiile ce revin AMTB prin proiectele europene în derulare se preiau şi se exercită de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov a fost înfiinţată în vara anului trecut şi este formată din reprezentanţi ai CGMB, ai Consiliului Judeţean Ilfov şi ai consiliilor locale.

Una dintre măsurile cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov este înfiinţarea acestei societăţi, care va asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi Ilfov, va elabora planul integrat de transport şi circulaţie la nivelul regiunii pentru transportul public de călători şi monitorizează implementarea lui, asigură integrarea tarifară şi introducerea sistemelor moderne de e-ticketing şi management de trafic şi transport, elaborează norme şi proceduri pentru toate tipurile de transport, asigură dispecerizarea transportului, efectuează plăţile compensatorii către operatori, urmăreşte implementarea proiectelor de investişii şi coordonează înfiinţarea unui centru de instruire, formare şi dezvoltare profesională pentru lucrătorii din domeniu.

Cookies